Пансіонати першого класу, ресторани та екологічний відпочинок: що пропонували туристам у Косові 90 років тому (фото)

Новини, Суспільство, Туризм

Видання під назвою “Informator Ziemi Kosowskiej” 1935 року розповідає про принади відпочинку в Косові.

Туристичну рекламу з минулого століття опублікували на сторінці Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, , повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Західний кур’єр”.

Найперше, текст знайомить читачів з тим, як зручніше дістатися до цього містечка та скільки це коштуватиме:

“Косів поблизу Коломиї – кліматичний літній курорт, розташований у просторій долині серед гір на висоті 400 м.

СПОЛУЧЕННЯ. Доїзд до Косова здійснюється комфортабельними автобусами PKP від залізничної станції Коломиї або Заблотова. Від кожного потяга з Коломиї від вокзалу відправляються автобуси. Відстань від залізничної станції Коломиї до Косова (Ринок – автовокзал) становить 32 км. Тривалість шляху з зупинками приблизно 1,5 години. Вартість квитка 4,20 злотих з особи (діти платять половину квитка). За багаж – 50 гр. за валізу, корзину, більшу упаковку. На замовлення, пансіонати надсилають автомобілі за 18-20 злотих.

БУДЬ-ЯКУ ІНФОРМАЦІЮ можна отримати в інформаційному бюро, яке знаходиться у будівлі Косівського автовокзалу. У цьому ж будинку також є камера схову, реєстраційна каса та буфет. Поруч із вокзалом є готель та зупинка кінних екіпажів і карет. Ціни кінних екіпажів до лікувального закладу доктора Тарнавського та пансіонатів – 1 злотий.”

На фото – Косівський автовокзал, збудований у 1934 році (зараз на цьому місці розташований Будинок районної адміністрації). Поряд – автобус швейцарської марки “Заурер”, напис РКР на ньому означав, що він належав державній організації Польській колії панствовій у Станіславові. Світлина Генріка Поддебського 1938 р. з польського Національного цифрового відкритого архіву.

Квартири та цілі будинки здавали на сезон місцеві жителі за дуже низькими цінами, а для приїжджих на автівках пропонували гаражі.

КВАРТИРИ з харчуванням і без нього пропонуються за дуже доступними цінами у першокласних пансіонатах: “Байка”, “Kреси”, “На скелі”, “Ядвіга”, “Гурка”, а також у пансіонатах другого класу: “Вікторія”, “Eden”, “Львів’янка”, “Zofjówka”, “Aнна”. Крім того, за 3 кілометри від Косова є чудова садиба – “Dwór na Pryskich”.

Квартири та цілі будинки здають на сезон місцеві жителі за дуже низькими цінами. Вартість проживання у готелі Tрухановича (заклад 1 класу на 20 кімнат) – 2,5 злотих. Для приїжджих на автівках пропонуються гаражі.

Групові тури приймає туристична станція (Польського товариства татранського) у школі на ринку (20 ліжок).

Обіди у РЕСТОРАНАХ Трухановича та Манугевича – від 1 злотого.

У кав’ярнях “Рів’єра” та “Павільйон над Гуком” щодня музика та танці.

На території є пошта і телеграф, міжміський телефон, лікарня, 2 аптеки, 12 лікарів, костел, 2 православні церкви, Польське товариство татранське, бібліотеки, Стрілецьке товариство та ін.

КЛІМАТИЧНИЙ ПОДАТОК становить 5 злотих і 2,5 злотих за кожного члена сім’ї. Муніципальна рада надає індивідуальні податкові пільги та знижки. Лікарі та їхні родини звільнені від податку. Половину податку сплачують чиновники, військові та їхні родини. Діти та службовці також не підлягають оподаткуванню.

Річкові та каскадні купальні в річці Рибниця, соляному закладі та сонячні ванни.

РОЗВАГИ: звуковий театр “Aполло”, танці, концерти, вистави мандрівного театру, свята та ігри, тенісні корти і подорожі до навколишніх гір та лісів. До Пістиня – 10 км, до Шешорів, Яворова, Річки – 17 км, до Сокольського хребта, Писаного каменя та Жаб’є – 36 км, до Буркута – 60 км, до Гриняви, Чорним і Білим Черемошем, на плотах до Кутів і сусідньої Румунії (до Румунії з перепустками повітового старости за 0,50 зл.).

Знаменита мінеральна вода «буркутська» є в аптеках.

Фруктові ліки: найкращі види домашніх фруктів і бджолиний мед.

Лічниця доктора Тарнавського – центр природної медицини та дієтології, приймає пацієнтів із такими захворюваннями: вегетоневрози, психічна перевтома та нервове виснаження, порушення обміну речовин. Виключаються туберкульоз легень та інфекційні захворювання.

НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО. Косів – осередок художньої народної кераміки, килимарства та інших справді гарних декоративних гуцульських ремесел. Місцевий народний промисел, який має тут свій базар, пропонує художні вироби за низькими цінами. Багато килимарських майстерень, зокрема «Гуцульське мистецтво», килимова фабрика Абрама Гільмана, майстерні Іоланти Кордецької та Ігнатія Грушковського виготовляють красиві та стильні килими з гуцульськими та іншими мотивами.”

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 3 людини, пам’ятник та на відкритому повітрі

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.