Калуський художник-воїн розказав про війну та мистецтво для документального фільму (фото)

Новини, Суспільство

Одним з героїв документального фільму “Мистецтво під час війни” став калуський художник та воїн Володимир Безрукий.

Про це розповіли на сторінці Калуської міської ради, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Галку”.

War Art Collection – це волонтерський проєкт від Міністерства культури, який архівує мистецькі прояви, які з’явилися з початку повномасштабної збройної агресії росії.

Художник Володимир Безрукий з позивним «Пікассо» відомий серією портретів майданівців та бійців із зони бойових дій під час АТО/ООС. І нині в лавах Збройних Сил України стоїть на захисті нашої Батьківщини.

Володимир розпочав малювати ще з юного віку, оскільки з дитинства знав, що має здібності до малювання, але ніколи не зважав на талант – відкладав у довгий ящик. У 24 роки нарешті купив собі фарби – відчув, що час настав. Уже незабаром сидів у авдиторіях Інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника, потім – Львівської національної академії мистецтв. Але Безрукий виявився гоноровим художником – малював лише тоді, коли сам хотів, а бувало це не часто.

Малював картини на ящиках з-під боєприпасів, на шматках деревини, які перетворювались на щось незвичайне.

Наснага завирувала під час Революції гідності – в моменти, коли майданівців долали моральний занепад і розчарування. Безрукий тоді багато спостерігав. Першим, кого там намалював калушанин, став легендарний Сергій Нігоян. І відтоді понеслося – за день міг створити два-три портрети.

“Малювання робило і робить мене щасливішим. Кожна хвилина творчого процесу на вагу золота”, – розповідає боєць. Шкодує за тим, що не встиг намалювати картини про Азовсталь.

На думку художника, попри всі жахіття війни, у ній є свої плюси – це та справжність і щирість людей, яку досить складно знайти у цивільному житті.

Та найбільше бажання митця, щоб якнайшвидше ця війна закінчилася нашою перемогою.

Фільм «Мистецтво під час війни» розповість про історії українських художників, скульпторів та музикантів. Героями фільму, окрім калушанина, будуть співак Андрій Хливнюк, лідер гурту «Бумбокс», який також наразі перебуває на передовій, лідер гурту “Антитіла” Тарас Тополя та скульптор Михайло Рева.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.