Як на Івано-Франківщині функціонує добровольчий шпиталь для поранених військових (відео)

Війна, Здоров'я, Новини

Від початку великої війни понад тисячу важкопоранених військовослужбовців лікуються у 12 державах.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Вежу.

На Прикарпатті приватний шпиталь уже близько року працює на волонтерських засадах. Медики самотужки шукають кошти на реабілітацію фронтовиків. Адже направити усіх поранених та травмованих на лікування за кордон змоги немає, стверджують медики.

Військовослужбовець Сергій отримав поранення під Бахмутом. Каже, його лікувальний процес був складним і тривав в декількох шпиталях.

“Був бій, я якраз стріляв, і останні кулі пішли в небо. Я вибуху не чув і не бачив. Тільки удар отримав і мене кинуло на спину. Відповз назад, мне перев’язали, а тоді 4 години витягували на точку евакуації”, – розповідає воїн ЗСУ.

Згодом бійця доправили до одного з госпіталів Івано-Франківська. Йому зашили рану, але відновити рухливість ноги одразу не змогли.

Оксана Мироненко – лікарка-травматологиня. Разом із родиною евакуювалася з Київщини. Відтоді – медик Першого добровольчого хірургічного шпиталю. Саме вона прооперувала Сергія і вже за тиждень армієць зміг поворушити ступнею.

“В мене великий досвід спілкування з пораненими, з людьми, які вимушено переїхали. Їхати закордон – дуже добре, особливо безплатно. Але кожному пацієнту, який отримав травму, якому потрібне лікування, крім хорошої медицини потрібна ще й психологічна підтримка. А отримувати її від іноземців іноземною мовою дуже складно”, – відмічає Оксана Мироненко.

У хірургічному відділенні приватного шпиталю армійців лікують впродовж 10 місяців. Його пацієнти – понад сотня військових. Та головне тут їм проводять якісну медико-психологічну реабілітацію.

“Камерність цього місця дає можливість спілкуватися між собою, спілкуватися з персоналом. Психолог організовує нам поїздки: поїхали в гори, поїхали у Львів, пішли в театр, пішли в кіно. Я думаю, що мало де пацієнт після всіх жахів, які він бачив там, може потрапити в місце, де він може відновитися повністю – не тільки фізично”, – розповідає Станіслав Онищук, керівник Шпиталю.

Клініка всім травмованим надає безкоштовну медичну допомогу, лікувальну установу фінансово підтримують волонтерські організації та іноземні меценати. Роботу лікарям оплачують, лише коли знаходять відповідні кошти.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.