Троянда з Бахмута та автомат у смолі. Як франківські волонтери перетворюють уламки зброї з фронту у сувеніри (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Зброю, патрони та інші артефакти війни, привезені з фронту, перетворюють у сувеніри військові разом з волонтерами громадської організації “Промінь ІФ”.

Ці експонати вони збирали у Бахмуті, Авдіївці та Покровську, розповів Суспільному волонтер Дмитро Банах, повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

З його слів, спершу сувеніри виготовляли для себе, як пам’ятку. Зараз планують продати їх, аби зібрати гроші на потреби української армії.

“Ідея з цими виробами виникла у нас з друзями з Авдіївки. Ми побачили декілька речей в інтернеті, побачили, що якісь інші організації й волонтери проводять аукціони з українськими трофеями чи “рашистською” зброєю. І виникла думка: а чому б і нам цього не робити”, — каже Дмитро Банах.

Волонтер розповідає, кожен виріб – повністю демілітаризований та безпечний. А ще – зі своєю історією.

Троянда з Бахмута та автомат у смолі. Як франківські волонтери перетворюють уламки зброї з фронту у сувеніри
Фото: Дмитро Банах

Дмитро Банах каже, що автомат та інші елементи карти України, які стали основою для сувеніра, – з Авдіївського напрямку.

“Цей російський автомат забрали фактично з поля бою. Але він був ушкоджений. Це була абсолютно нікому не потрібна залізяка. Подивилися, що це можна якось використати для сувеніра. Ми потрапили з нашими хлопцями під обстріл. Нам розтрощило три автівки. Всі залишилися живі та майже неушкоджені. Залишки уламків саме після цього обстрілу ми використали для сувеніра”, — каже Дмитро Банах.

Троянда з Бахмута та автомат у смолі. Як франківські волонтери перетворюють уламки зброї з фронту у сувеніри
Фото: Дмитро Банах

Волонтери хочуть продати ці вироби, аби купити автобус для транспортування військових на позиції. Для цього потрібно зібрати понад 5 тис. доларів.

“Вироби дійсно унікальні й, можливо, для когось це буде поєднанням корисного – донат із приємним. Зробити подарунок комусь з-за кордону, оскільки це — дійсно унікальні речі”, — розповідає волонтерка Вероніка Дичковська.

Троянда з Бахмута та автомат у смолі. Як франківські волонтери перетворюють уламки зброї з фронту у сувеніри
Фото: Дмитро Банах

Серед сувенірів — попільничка з розбитої залізної кулі. Її вже купив місцевий підприємець Юрій Форкавець.

“Виріб — досить оригінальний. Він буде в нашому офісі. Це — нам на згадку. Ми не будемо попільничку передаровувати”, — каже Юрій Форкавець.

З ціною сувенірів волонтери не визначалися. Дмитро Банах каже, людина, яка захоче придбати виріб, має сама визначити його вартість.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.