Допомога на оплату комуналки: хто має право та як отримати 900 гривень

Економіка, Новини, Суспільство

На тлі повномасштабної війни росії, яка триває і в 2023 році, багато українців мають скрутне фінансове становище.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на видання Hvylya.

Держава передбачила на такі випадки матеріальну допомогу, зокрема на оплату комунальних послуг.

Хто може отримати гроші

Фінансову допомогу можуть одержати українці на будь-якій території країни. Йдеться про тих громадян, які надали прихисток внутрішньопереміщеним особам на безоплатній основі.

Так, українці можуть отримати по 900 гривень за кожного поселеного у своєму будинку переселенця. Ці гроші виплачують як компенсацію оплати комунальних послуг.

Як оформити допомогу

Для того, щоб отримати відповідні виплати, власники квартир не повинні мати боргу з оплати комунальних послуг. Крім того, вони мають поселяти у себе переселенців виключно безкоштовно, не отримуючи від них будь-яких грошей. У той же час, розміри житла, що надається людині, ніякої ролі не відіграють. Однакові виплати на комуналку отримають як ті, хто віддав свою кімнату, так і ті, хто надав цілий будинок.

Оформити допомогу можна онлайн чи безпосередньо прийшовши в органи виконавчої влади, ЦНАПи, сільські, селищні чи міські ради. Ті, хто прихистив внутрішньо переміщених осіб, мають повідомити про це не пізніше наступного робочого дня з дати розміщення людей і тільки після того, як переселенці отримують статус ВПО.

Необхідно подати заяву під час заселення ВПО і щомісяця подавати заяви на виплату.

Оскільки допомогу надають громадянам, які є власниками житла чи їх представниками, то оформити документи на компенсацію може тільки власник житла чи довірена особа. Все має завірити нотаріус.

Більше про субсидії

Раніше ми писали, що уряд ухвалив рішення про автоматичне перепризначення субсидії без звернення громадян всім тим господарствам, які отримували в минулому опалювальному періоді.

Нагадаємо, що в Україні на тлі війни за несплату комунальних послуг не карають тільки тих, хто мешкає в окупації чи зоні бойових дій, решті — загрожує суд. Українці вже повідомляють у соціальних мережах про те, що отримують судові позови через накопичену комунальну заборгованість.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.