Пригожин намагається перекласти відповідальність за невдачі у Бахмуті на Міноборони РФ – ISW

Війна, Новини, Політика

Керівник приватної військової компанії “Вагнер” Євген Пригожин намагається перекласти на Міністерство оборони РФ відповідальність за провали у Бахмуті, вважають аналітики Інституту вивчення війни.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на звіт ISW

Аналітики інституту пишуть, що Євген Пригожин спробував виправдати відсутність прогресу ПВК “Вагнер” в Бахмуті, чим підтвердив попередні оцінки ISW про те, що російські сили в Бахмуті досягли кульмінації.

Так, аналітики зазначають, що в інтерв’ю одному з російських пропагандистських медіа 31 грудня Пригожин заявив, що “вагнерівці” не можуть прорвати українську оборону в Бахмуті. Він розповів, що наступальні операції є дуже виснажливими, оскільки кожен будинок в місті є “фортецею”. Пригожин розповів, що українці мають у Бахмуті оборонні лінії через кожні 10 метрів, а тому російські війська повинні зачищати будівлю за будівлею.

“Це значний поворот для Пригожина і перший раз, коли він представив ПВК “Вагнер” в Бахмуті як таку, що фактично не досягла успіху. У жовтні Пригожин заявляв, що “вагнерівці”, які діють в районі Бахмута, просуваються за день на 100-200 метрів. ПВК “Вагнер” проводила інформаційні операції, стверджуючи, що вона досягла успіхів в Бахмуті без допомоги інших російських сил”, – йдеться у звіті ISW.

Аналітики вважають, що Пригожин, ймовірно, створює інформаційні умови для того, щоб перекласти відповідальність за невдачі “вагнерівців” у Бахмуті на Міністерство оборони Росії або російську оборонну промисловість.

“Найманці з “Вагнера” заявили Пригожину, що вони не змогли прорвати українські позиції в Бахмуті через недостатню кількість бронетехніки, боєприпасів та 100-мм снарядів. Ця заява має на меті зняти особисту відповідальність з ПВК “Вагнер” та Пригожина, приписуючи їхню неспроможність захопити Бахмут більш широким проблемам розподілу російських ресурсів”, – наголосили в інституті.

Основні висновки ISW за 3 січня:

  • Володимир Путін затвердив низку доручень для російських відомств і високопосадовців, які, ймовірно, спрямовані на заспокоєння широкої критики щодо забезпечення та виплати пільг російським військовослужбовцям.
  • Путін підтвердив, що Росія використовує різноманітні соціальні схеми для виправдання переміщення українських дітей до РФ.
  • Системні збої в російських зусиллях з формування збройних сил продовжують завдавати шкоди російському кадровому потенціалу.
  • Погіршення кадрового потенціалу військових, ймовірно, ще більше посилить критику російських блогерів на адресу силових структур та Міністерства оборони РФ.
  • Євген Пригожин спробував виправдати відсутність прогресу в Бахмуті, частково підтримавши оцінку ISW про те, що російські сили в Бахмуті досягли кульмінації.
  • Російські війська продовжували обмежені контратаки вздовж лінії Сватове-Кремінна, тоді як українські сили продовжували наносити удари по об’єктах російської військової логістики в Луганській області.
  • Окупанти продовжили наступальні операції поблизу Бахмута та Авдіївки і, можливо, посилюють своє угруповання на заході Донецької області.
  • Володимир Путін підписав указ про додаткові пільги для деяких військовослужбовців збройних сил РФ та Росгвардії.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.