Нідерланди припинять автоматично надавати притулок російським ухилянтам

Війна, Новини, Політика, Суспільство, Туризм

росіяни, які втекли до Нідерландів, побоюючись мобілізації до армії в росії, більше не матимуть права автоматично залишатися в країні.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на телерадіокомпанію NOS.

Служба імміграції та натуралізації (IND) розглядає справи російських ухилянтів так само, як і заяви інших людей про надання притулку, і тому також має право відхиляти їхні заяви.

Три місяці тому держсекретар Ван дер Бург оголосив, що громадянам росії, які втекли від мобілізації, буде дозволено залишитися в країні. Це було зроблено для того, щоб запобігти переслідуванню цих людей у разі їхнього повернення назад.

За словами Ван дер Бурга, зараз ситуація змінилася: Росія оголосила, що мобілізація завершена. IND має достатньо інформації, щоб прийняти рішення про надання притулку в окремих випадках, написав держсекретар до Палати представників.

Інша справа з призваними росіянами, які дезертирували або відмовляються від служби. Щодо них поки що не буде прийматися рішення про надання притулку, а це означає, що вони можуть автоматично залишитися.

“Це пов’язано з тим, що не вистачає актуальної, однозначної і достовірної інформації про те, в якій мірі призовники в росії були (примусово) задіяні у війні в Україні”, – заявив Ван дер Бург.

Мартін ван дер Лінден з Ради у справах біженців в Нідерландах не розуміє, що для росіян, які втекли від мобілізації, робиться інший вибір.

“У них стільки ж незахищеності, як і у дезертирів і тих, хто відмовляється від військової служби з міркувань совісті. Ми боїмося, що вони можуть потрапити у великі неприємності, коли повернуться, або що їм, зрештою, навіть доведеться воювати в Україні”, – сказав Ван дер Лінден.

За його словами, сотні тисяч росіян втекли від мобілізації, але кількість людей, які приїхали до Нідерландів, невелика. “Більшість з них часто подорожували до таких країн, як Туреччина, Вірменія та Грузія. Дуже невелика кількість вирішила приїхати до ЄС. У Нідерландах це стосується десятків людей. Мова не йде про значну групу, яка потребує швидкого прийняття рішення”.

Як повідомлялося, глава МЗС Латвії Едгар Ринкевичс заявив, що рішення не пускати втікачів від мобілізації в РФ було правильним, оскільки більшість ухилянтів підтримує війну в Україні.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.