Космач, присілок Завоєля – зимова експедиція в гуцульську мекку (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Космач – гуцульська мекка, столиця та водночас республіка. Село відоме ще з XIV століття. За переказами, сюди втік від правосуддя Іван Косматий зі Снятина разом з молдаванином Діорді та його дружиною Єленою та дочкою Анною! Оселилися вони вперше на горі Мончіль.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-інфо.

Як розповідають автори каналу “Гуцулендія“, саме тут вбили Олексу Довбуша, найвідомішого місцевого опришка-героя, який забирав гроші у багатих та помагав бідним.

“Кажуть, що він дав гроші на побудову Параскевської церкви. Московські попи і не таких бандитів колонізовували. В них навіть святий зрадник всіх народів – Олександр Невський. Але то вже інша тема. Село неймовірно прославилося і в часи ДСВ. Саме тут сотник Кривоніс разом із Морозом розбили генерала НКВД Дергачьова та всю його роту.

І згодом саме в Космачі у 1944 році було проголошено Космацьку республіку. У кожного в родині тут був хтось в УПА, герої жили в кожній хаті. Тут і Роман Шухевич деякий час переховувався. Рашистські виродки не могли більше десяти років вибити повстанців в Космачі, для них тут був бермудський трикутник, або ж бездонна яма! Ну а Космацька писанка – то тема для окремого відео. Вона вважається найбільш деталізованою в Україні. Уявіть собі, що це не просто найбільше село на Гуцульщині”,- йдеться в описі відео.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.