У Литві почали демонтаж найбільшого меморіалу радянським військам попри позицію комітету ООН

Новини, Політика, Суспільство

Муніципалітет Вільнюса розпочав роботи з демонтажу радянських скульптур на Антакальніському цвинтарі, які раніше блокувались рішенням комітету ООН з прав людини. 

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на LRT.

Як очікується, роботи можуть тривати близько трьох тижнів.

“Стели Антакальніського кладовища не обвалаться так виразно, як (обвалився) нещодавно найбільший радянський пам’ятник у Ризі. Як і планувалося, стели зніматимуть організовано, окремими сегментами, і це може зайняти до трьох тижнів”, – сказав мер.

“На жаль, ці роботи довелося відкласти через рішення комітету ООН з прав людини, але день старту вже настав”, – додав він.

 

Передбачалося, що скульптури вдасться демонтувати раніше. Проте минулого вівторка Міністерство юстиції повідомило, що комітет з прав людини ООН залишив чинною тимчасову охорону скульптур, розташованих на Антакальніському кладовищі в столиці, тим самим формально перешкоджаючи їх демонтажу столичною владою.

Про тимчасові заходи комітет просили заявники, які представилися “етнічними росіянами”.

Скульптури демонтують попри рішення комітету ООН. Мін’юст і мерія стверджують, що комітет був введений в оману доводами згаданих осіб про те, що пам’ятник буде спаплюжений, а останки, які розташовані поруч, перепоховані.

Самоврядування обіцяє передати зняті скульптури Національному музею Литви.

На початку червня муніципалітет Вільнюса одноголосно вирішив зняти шість фігурних стел із сірого граніту, що зображують радянських воїнів Другої світової війни. Перед тим їх викреслили з реєстру нерухомих культурних цінностей.

Міська влада раніше сподівалась, що скульптури буде демонтовано у вересні.

Військовий меморіал на цвинтарі Антакальніс було зведено у 1951 році. Стверджується, що там поховано близько трьох тисяч радянських військових. Гранітні статуї з’явилися пізніше – у 1984-му.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.