Відключення світла в Україні: яка ситуація на Івано-Франківщині станом на 29 листопада

Війна, Новини, Суспільство
Станом на сьогодні на Прикарпатті ситуація з електропостачанням є складною, але контрольованою.

Про це на оперативній нараді повідомив директор філії «Центральна» АТ «Прикарпаттяобленерго» Ігор Пархуць, передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

«Якщо говорити про область і про місто, то фактично ми маємо на сьогодні 59% від необхідного обсягу. Тобто 282 мегавати на область і відповідно дзеркально воно накладається і на місто.
Якщо у звичайний режим ми споживаємо приблизно 450-480 мегават на область, то сьогодні ми маємо 282 мегават необхідної потужності. Відповідно до цього і працюють ті графіки. Ми розуміємо, що на ті 282 мегавати, які ми можемо споживати, у нас найперше є критична інфраструктура, яка взагалі не вимикається.
Тобто, там є приблизно 25% від усього споживання. Це те, на що багато нарікають: що у когось там є живлення, а у вас немає.
Ситуацію можна дуже просто пояснити: у нас вимикаються лінії 10 кіловольт. Кожна лінія йде від відповідної високовольтної підстанції. Якщо на тих високовольтних підстанціях є розміщена критична інфраструктура: та сама котельня, чи лікарня, чи насосна станція, логічно, що та лінія вже не вимикається.
Ми не можемо витягнути насосну станцію чи котельню і підключити її до головної підстанції. Технічно зробити це неможливо.
Розуміємо, що на тій лінії, окрім об’єктів критичної інфраструктури є й енна кількість житлових будинків. Звісно, що ми їх не вимикаємо, бо не можемо зробити цього технічно.
А всі інші споживачі, підприємства чи населення вимикають відповідно до графіків», — зазначив енергетик.
За його словами, за ті дві години, на які вмикають світло, неможливо забезпечити нормальну життєдіяльність квартири чи будинку, але ситуація стає критичною, коли споживачі в цю мить, як з’являється світло, включають все, що можна.
«І у нас починають горіти щитові, обладнання на підстанціях, цим самим люди роблять собі гірше. Бо на ремонт і заміну обладнання треба набагато більше часу. Дуже прошу усіх споживачів свідомо споживати електроенергію.
Це все бачить і диспетчер НЕК «Укренегро», як різко стрибає навантаження і генерація не встигає забезпечити споживання, яке йде і дає зворотну вказівку обмежити споживання і застосовувати графіки аварійних відключень, окрім графіків погодинних вимкнень.
Якщо люди будуть свідомо ставитись і своє споживання розтягувати в часі, то менше буде аварійних ситуацій, не будуть горіти щитові та запобіжники», — уточнює Ігор Пархуць.
Також енергетики радять малим підприємцям і виробникам подбати про альтернативні джерела енергії.
«Якщо ми це все включимо, то диспетчер НЕК знеструмить всю область».
Також на нараді розповіли щодо ситуації із вуличним освітленням та роботою тролейбусів.
«Прошу іванофранківців, які користуються послугами тролейбусів поставитись з розумінням до того, що трохи коригуватимемо графіки перевезень.
Це робиться для того, щоб зменшити навантаження на електромережу», — пояснив очільник Івано-Франківської територіальної громади Руслан Марцінків.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.