Генератори на колесах: як грітимуть франківців в разі блекауту

Новини, Суспільство

Івано-Франківськ готується до блекауту. Без електроенергії місто далі повинно жити, функціонувати та забезпечувати надійний тил. Як житиме місто у можливій темряві, сьогодні обговорили на оперативній нараді в міського голови.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

«Найперше, місто вже закупило 2 пересувні генератори 100 кВт та 70 кВт. Вони будуть встановлені на причепі і так їздитимуть по тих котельнях, де відсутнє електропостачання більше 6-7 годин. Запускатимуться в ручному режимі і після відновлення електропостачання в одному мікрорайоні, пересуватимуться в інший», – розповідає заступник міського голови Руслан Гайда.

Також заступник міського голови додає, наразі комунальники відновили роботи когенераційної установки на вулиці Симоненка. Там вже підключено понад 190 будинків. А отже навіть при відсутності електропостачання, ці будинки матимуть тепло. Вже сьогодні, каже Руслан Гайда, іде процес запуску когенераційних установок на вулицях Тролейбусна та Федьковича. Там котельні працюють на щепі та деревині, що дасть можливість обігріти майже півсотні житлових будинків, обласну лікарню, два навчальних заклади та садочок у мікрорайоні Пасічна. Щепи та деревини для котелень на біопаливі, запевняє Руслан Гайда, достатньо. Запас є щонайменше на 2 тижні, і щодень поповнюють. Окрім того, дрова готують і для пунктів обігріву. Їх у місті облаштували понад 50 в освітніх закладах та підвалах житлових будинків.

«Зараз ми заготовили 50 кубічних метрів дров, розвезли по всіх наших навчальних закладах. Там, де будуть пункти обігріву. Так само по будинках там, де 30 пунктів обігріву у житловому фонді, так само забезпечені дровами. Вони окремо їх рубають, «Комфортний дім» займається порубкою дров і завезенням на ті об’єкти. Так само в достатній кількості на сьогоднішній день. Правда не вистачає тих людей, які мають рубати і мають колоти дрова. Ми десь всі наші комунальні ресурси і сили збираємо і організовуємо такі бригади, які будуть поденно рубати дрова, тому що ми розуміємо, що їх треба великої кількості», – підсумовує заступник міського голови Руслан Гайда.

У будь-якому разі, завдяки генераторним установкам та котельням на біопаливі, у Івано-Франківську  будуть мікрорайони з теплом. І ці райони мають стати місцем, де люди зможуть обігрітися і навіть частково працювати. Тут важливим стане взаємопідтримка франківців.

«Найгірші сценарії – це коли всі школи, наші комунальні заклади будуть в пунктах обігріву, коли ми матимемо мікрорайони, які більше будуть з теплом, більше будуть з електрикою за рахунок когенерації. І ці райони стануть місцем, де люди зможуть обігріватись, де зможуть працювати. Ну і дуже важливо також взаємопідтримка один одного в цей час, в цей момент. Ті люди, в яких більше буде світла, чи більше тепла повинні допомогти тим людям, в яких цього є менше. Ми розуміємо все-таки, що ситуація буде поступово погіршуватися. Але не радикально і тому це нам дасть можливість максимально протриматися в часі і пережити цю зиму. Я вірю, що все буде гаразд завдяки спільній злагодженій роботі наших енергетиків, комунальників і завдяки розумінню людей ми переживемо цю важку зиму. Основне, щоби ми це пережили і щоби Україна перемогла у цій страшній війні», – запевнив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Наразі у місті таки існує ряд проблем з електроенергією. Це ще не блекаут, але після останніх масованих ракетних обстрілів місто перебуває більше в темряві, аніж зі світлом. За словами директора філії АТ “Центральна” АТ “Прикарпаттяобленерго” Ігоря Пархуця, на сьогодні ситуація з електромережами є контрольовано-складна. Ми маємо лише 59% від необхідного обсягу.  Звідси, каже, енергетик, і формуються черги і підчерги на вимкнення світла. Часте питання від мешканців, чому у них немає світла, а в сусідньому будинку чи під’їзді є, Ігор Пархуць пояснює:

«Ситуацію можна дуже просто пояснити, у нас вимикаються лінії 10 кіловольт. Кожна лінія йде від відповідної високовольтної підстанції. Якщо на тих високовольтних підстанціях є розміщена критична інфраструктура: та сама котельня, чи лікарня, чи насосна станція, логічно, що та лінія вже не вимикається.  Ми не можемо витягнути насосну станцію чи котельню і підключити її до головної підстанції. Технічно зробити це неможливо. Розуміємо, що на тій лінії, окрім об’єктів критичної інфраструктури є й енна кількість житлових будинків. Звісно, що ми їх не вимикаємо, бо не можемо зробити цього технічно. А всі інші споживачі, підприємства чи населення вимикають відповідно до графіків».

Також енергетики запевняють, поки покращень не передбачено і вкотре просять, коли вмикається електроенергія, не перевантажувати лінії. Адже через одночасне вмикання усіх електричних приладів вдома, починають горіти щитові, обладнання на підстанціяхА на їх ремонт та відновлення треба набагато більше часу.

У зв’язку із цим на оперативній нараді Руслан Марцінків доручив оптимізувати рух комунального транспорту. Насамперед – тролейбусів. Передбачається, що допоки є змога, тролейбуси курсуватимуть у вранішній та вечірній час, а вдень – суттєво скоротять кількість виїздів. Це допоможе не перевищувати енергетичні ліміти.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.