Інсульт: вам потрібно запам’ятати всього 3 прості кроки

Здоров'я, Новини, Суспільство

Хочу вам розповісти про випадок, який трапився декілька років тому. Аліна з друзями поїхали на природу. Дівчина постійно спотикалася, а згодом і впала. Друзі хотіли викликати швидку допомогу, але вона запевнила, що діло в незручному взутті.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на suprun.doctor.

Ввечері її стан погіршився, тому її відвезли в лікарню. Згодом вона померла. Лікарі поставили невтішний діагноз — інсульт. Він трапився з нею ще в день, але оточення не знало ознак інсульту, тому не надали першу допомогу.

Лікарі запевнили, що допомога протягом трьох годин після інсульту спасає людині життя.

Правило УЗП

Виявити ці симптоми допоможе так зване просте правило УЗП, яке добре б вивчити напам’ять:

У (посміхнутися) : попросіть постраждалого посміхнутися і зверніть увагу на симетрію його обличчя; при порушенні мозкового кровообігу, як правило, відзначається чітка асиметрія;

З (заговорити) : спробуйте заговорити з хворим, попросіть його вимовити просту фразу. Наприклад, «На вулиці йде дощ». При інсульті ви чітко помітите сплутаність мови;

П (підняти руки) : попросіть постраждалого одночасно підняти вгору обидві руки. При інсульті одна з кінцівок буде падати, або відводитися в сторону.

З інших ознак інсульту лікарі виділяють наступне:

— різкий головний біль, який може супроводжуватися нудотою;

— запаморочення з порушенням координації руху;

— слабкість, оніміння кінцівок;

— порушується вимова;

— погіршення зору;

— дезорієнтація в просторі.

Запам’ятайте ці симптоми, адже вони можуть врятувати комусь життя. При наявності цих ознак потрібно терміново викликати швидку допомогу. А до їх приїзду надати хворому горизонтальне положення, при цьому голова і шия повинні бути вище, ніж тулуб. Ні в якому разі не можна згинати шию.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.