У “Прикарпаттяобленерго” пояснили, за яким принципом вимикають і вмикають світло

Економіка, Новини, Суспільство

На Івано-Франківщині чітких графіків вимкнення електроенергії немає. Світло відключатимуть не більше, ніж на чотири години. Однак є винятки — коли погодинні вимкнення збігатимуться з аварійними.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  технічного директора “Прикарпаттяобленерго” Олега Сеника.

Поки працюємо так: на чотири години вимкнули — на чотири увімкнули

Зі слів Олега Сеника, попередні погодинні графіки відключення електроенергії розробляли у мирний час. Наразі вони не дадуть можливості стабілізувати енергосистему.

“На який час вмикаємо — зараз міняється протягом доби. Ми зранку вмикали на дві години. Зараз від “Укренерго” прийшла команда, що навантаження природно впаде вдень, а ввечері – знову виросте. Зараз ми можемо частину споживачів під’єднати до електроенергії. Тобто проміжки, на які ми включаємо споживачів, зараз збільшимо. І буде: на чотири години вимкнули — на чотири увімкнули. І до наступних команд диспетчера працюватимемо в такому режимі”, — пояснює Олег Сеник.

Чому в мене постійно немає світла, а в сусіда є

Технічний директор “Прикарпаттяобленерго” каже: наразі не вимикатимуть світло у тих споживачів, які розташовані на одній лінії з об’єктами критичної інфраструктури.

“Ми вимикаємо не конкретного споживача, а лінію. В нас це називається приєднання. Вимикаємо лінію 10 кВ, на якій є кілька або декілька десятків трансформаторних підстанцій, від яких живляться різні споживачі. Якщо на одному цьому приєднанні, на одній лінії 10 кВ, є, наприклад, лікарня, то ми її не можемо вимикати, поки триває такий режим, щоб не відключати критичну інфраструктуру. Через це у людей, які живляться від цього ж приєднання, є світло”, — розповідає Олег Сеник.

Чому увечері вимикають світло

Зі слів технічного директора “Прикарпаттяобленерго”, вимкнення світла залежать і від часу доби.

“Графік навантаження має виражений нічний спад, і тому вночі — менші обмеження. Вночі ми більше вмикаємо світло. Вранці й увечері навантаження на енергосистему велике, тож у цей час й обмеження сильніші”, — додає Сеник.

Енергетик закликав прикарпатців готуватися до суворої економії електроенергії. Особливо це стосується тих людей, у яких електрику не відмикають.

“Команди на обмеження формуються залежно від поточного споживання. Якщо область споживає більше, то й завдання щодо обмеження електроенергії будуть більшими, і навпаки”, — каже Олег Сеник.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.