За якими графіками вимикають світло?

Новини, Суспільство

16 листопада, за вказівкою НЕК “Укренерго”, в області діють паралельно два види обмежень електроенергії: Графік аварійних вимкнень (ГАВ ) та Графік погодинних вимкнень (ГПВ).

Про цеінформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на сайт “Прикарпаттяобленерго”.

Орієнтовно вимкнення за графіками може тривати до 5 годин за однією адресою. Можливі декілька вимкнень електроенергії за однією адресою протягом доби.

“Ситуація наразі в роботі енергосистеми нестабільна. Тому вимкнення можуть бути частими”, – йдеться в повідомленні.

Для розуміння:

️Графіки аварійних вимкнень застосовуються у разі раптового виникнення аварійного дефіциту потужності в енергосистемі держави. Це крайній захід, який вводиться негайно за розпорядженням диспетчера «Укренерго». Фактично, диспетчер НЕК «Укренерго», реагує на аварійний ріст споживання понад можливості виробництва електроенергії, і миттєво дає команду на знеструмлення диспетчеру обленерго. Оскільки така ситуація є неплановою, тому заздалегідь попередити споживачів про вимкнення є неможливим.

Графіки аварійних вимкнень – це документ, в якому є перелік ліній електропередачі за чергами (а не адрес), які можуть бути вимкнені відповідно до того, скільки навантаження необхідно зняти відповідно до розпорядження НЕК «Укренерго». Кожна черга приєднань має свої об’єми навантажень. Свою адресу у 10 орієнтовних чергах ГАВ можна буде знайти на стартовій сторінці сайту “Прикарпаттяобленерго” під кнопкою «Графіки аварійних вимкнень» – «ГАВ». Наразі Графіки узгоджуються з ОВА.

Графік погодинного вимкнення електроенергії застосовуються з метою запобігання порушенням режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту електричної потужності, коли дефіцит можливо передбачити хоча б частково. Ці Графіки – теж документ, але у ньому диспетчери обленерго розшифрували приєднання, вказавши вулиці, населені пункти та ймовірні години вимкнень за днями тижня та згрупували в три черги.

Графіки застосовуються за розпорядженням НЕК «Укренерго», який, якщо це можливо, попереджає про необхідність розвантажити мережу за день або кілька годин до розпорядження про знеструмлення. Тому у цьому випадку про можливі вимкнення населення є змога попередити заздалегідь. Знайти свою адресу та орієнтовні години знеструмлень можна на стартовій сторінці сайту під кнопкою «Графіки аварійних вимкнень» – «ГПВ».

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.