Стало відомо, скільки грошей боргують медзаклади Івано-Франківщини своїм працівникам (фото)

Економіка, Новини, Політика

Медзаклади Івано-Франківщини боргують 13 млн 481 тис. грн зарплати своїм працівникам станом на початок листопада 2022 року. З них 3 млн 303 тис. грн — заборгованість з виплати заробітної плати медикам обласної інфекційної лікарні.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на директора департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Ігора Дмитренка на XVII сесії обласної ради.

За дев’ять місяців у медзакладі скоротили та оптимізували 36 працівників з початку 2022 року.

“Загалом є у нас дев’ять лікувальних закладів. Там — і первинна ланка, і лікувальні медустанови іншого підпорядкування, тобто територіальних громад. Загальна заборгованість по області складає 13 млн 481 тис. грн по всіх лікувальних закладах”, — каже Дмитренко.

З його слів, причина заборгованості виплат в обласній інфекційній лікарні полягає у тому, що це – монопрофільний заклад, і через зменшення захворюваності на коронавірус, у ньому менше пацієнтів.

Стало відомо, скільки грошей боргують медзаклади Івано-Франківщини своїм працівникам
Директор департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Ігор Дмитренко. Фото: Facebook/Ігор Дмитренко

Про закриття обласної інфекційної лікарні зараз не йдеться. Натомість, каже Ігор Дмитренко, розглядають можливість об’єднання кількох медзакладів у Центр інфекційних та небезпечних захворювань.

“Зараз ми це питання розглядаємо, вивчаємо кількість спроможних і неспроможних лікувальних установ. Після того винесемо рішення на комісію та на сесію обласної ради”, — розповідає Ігор Дмитренко.

Голова профільної комісії з питань охорони здоров’я Андрій Яворський каже, що про  недофінансування медичних закладів області було відомо ще на початку року.

“Якщо ми говоримо про  обласні заклади, то ми чітко знали, що на 68 млн грн було менше фінансування, ніж у 2021 році. Заборгованість складає значно більше, ніж сьогодні озвучили. По стоматологічній допомозі не буде вистачати понад 3 млн грн. По інфекційній лікарні — це на сьогодні така заборгованість. До кінця року вона буде іншою. Так само й в інших медзакладах”, — розповів Андрій Яворський.

За його словами, головні лікарі шукають шляхи оптимізації – відпускають працівників у відпустки без збереження зарплати, у такий спосіб не показуючи заборгованість.

Керівник медичної комісії каже, що Національна служба здоров’я України повною мірою розрахувалася із медзакладами обласного підпорядкування за надані послуги. Щоб виправити ситуацію в обласній інфекційної лікарні, потрібно шукати шляхи для залучення грошей у цей заклад.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.