«Неможливо передбачити»: прикарпатців закликають бути готовими до відключення світла, тепла та води

Новини, Суспільство

У суботу, 5 листопада, графіків погодинних чи аварійних вимкнень електроенергії в області не запровадили. 

Про ситуацію зі світлом, теплом та водою  розповів очільник Івано-Франківської громади Руслан Марцінків, передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Разом з тим розпорядження про введення вимкнень від НЕК «Укренерго» неможливо передбачити заздалегідь, тому прикарпатців просять використовувати електроенергію економно. 

«Ще раз нагадаю, що відключень сьогодні-вчора немає. 

Однак, на випадок відключень світла варто підготувати вдома ліхтарики, батарейки, павербанки, свічки, сірники та запас води і їжі, що не потребує готування.

Маємо бути підготовленими морально», — ділиться міський голова.

Крім цього, очільник міста закликав економити електроенергію в пікові години: зранку з 7 до 11 години та ввечері з 17 до 23 години.

«Також ще хочу наголосити, що диспетчери обленерго виконують вказівку НЕК «Укренерго» на застосування графіків протягом 15 хвилин після їхнього розпорядження, тому ставмось до ситуації з розумінням», — підкреслює мер.

Водночас, додає Марцінків, в Івано-Франківську немає водонапірної вежі. Для населення її потрібно качати помпами. Однак, під напором вода у такому випадку може постачатися лише до третього поверху.

Відтак, за його словами, наразі у місті облаштовують п’ятдесят сховищ з альтернативними джерелами живлення та сто біотуалетів.

«На жаль, в разі відсутності електроенергії, робота генераторів зможе забезпечити подачу води лише до третього поверху, бо тиску може не вистачити на більшу потужність.

Тому, аби мешканці могли набрати собі воду, дав доручення комунальному підприємству “Івано-Франківськводоекотехпром” опрацювати питання щодо роботи гідрантів», — уточнив очільник міста.

Крім того, місцева влада планує розробити сайт-платформу для взаємодії мешканців багатоповерхівок та приватного сектору.

«Завдяки цьому люди зможуть залишати заявки на те, щоб надати або знайти тимчасове житло на час критичних ситуацій: коли не буде світла, води чи тепла», — підсумував міський голова.

До слова, актуальну інформацію для споживачів «Прикарпаттяобленерго» публікує:

 • На сайті.

 • На сторінці у Facebook.

 • У Viber-боті.

 • Сервісі, у якому в режимі реального часу буде висвітлена інформація про вимкнення.

Нагадаємо, що з 20 жовтня, по всій Україні вводять обмеження постачання електроенергії. Так, з 7:00 години до 23:00 години користування електроенергією мінімізують — це стосуватиметься підприємств і заводів.

У містах також обмежують вуличне освітлення. Водночас «Укренерго» повідомляє, що якщо вимкнення будуть, то вони триватимуть не більше ніж чотири години за добу

Це може статися з 7:00 до 22:00 години. Де саме і в який час будуть відключення — радять дивитись на сайтах операторів розподільчих мереж (обленерго). Причина обмежень — дефіцит потужності в системі

«Не виключаємо, що з настанням холодів ми проситимемо про вашу допомогу частіше.

Намагатимемось інформувати вчасно», — зазначає «Укренерго».

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.