Вибираючи між свободою та безпекою, 52% мешканців західних областей віддають перевагу свободі

Новини, Суспільство

За необхідності вибирати, що є важливішим — свобода чи рівність, 71% опитаних вибирають свободу. У 2020 році таких було 64%.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на результати опитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова.

Однак, якщо вибирати між свободою і безпекою, то українці частіше вибирають безпеку (56%, а 44% вибирають свободу). Однак, вибір на користь безпеки зараз істотно менший, ніж у 2020 році, коли перевагу безпеці надавали 66% українців.

«І це відповіді в ситуації, коли в Україні йде широкомасштабна війна та актуальність питання безпеки є надзвичайно зросла», — наголошують соціологи.

Вибираючи між свободою і рівністю, жителі всіх регіонів України віддають перевагу свободі, але найчастіше — на Заході країни (81%), найрідше — на Сході (58%) та Півдні (62,5%).

Частка тих, хто віддає перевагу свободі, істотно зростає зі зниженням віку респондентів (від 60% серед тих, кому 60 і більше років, до 83% серед респондентів віком 18–29 років).

Вибираючи між свободою і безпекою, жителі західного регіону, на відміну від жителів всіх інших регіонів, віддають перевагу свободі (52%, в інших регіонах — від 35% до 43%).

Частка тих, хто віддає перевагу свободі, істотно зростає зі зниженням віку респондентів (від 36% серед тих, кому 60 і більше років, до 55% серед респондентів віком 18–29 років). Наймолодша група — єдина, яка віддає перевагу свободі перед безпекою.

Нагадаємо, понад 80% мешканців західних регіонів обирають європейську модель суспільного розвитку, менше як 1% — російську.

Опитування провели з 22 вересня по 1 жовтня 2022 року методом face-to-face.

Опитали 2 021 респондента, у віці 18 років і старше, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Статистична похибка не перевищувала 2,3%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.