На Прикарпатті сироти з інвалідністю судяться з владою за гроші для підтриманого проживання (фото)

Війна, Політика, Суспільство

Будинок підтриманого проживання «Оселя Віри, Надії, Любові» воює з чиновниками департаменту соцполітики ОДА за фінансування, яке передбачене законом.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-Інфо“.

В липні 2019 року в «Оселю Віри, Надії, Любові» поселилися її перші четверо мешканців. Колишні вихованці Залучанського будинку-інтернату отримали шанс на соціалізацію і повноцінне життя. Спочатку проєкт підтримували і доброчинці, і влада. Проте за три роки фінансова підтримка від влади значно зменшилась і волонтерам доводиться захищати права сиріт з інвалідністю на бюджетне фінансування соціальної послуги в судах. Про це під час пресконференції розповів керівник проєкту Василь Футерко.

За словами Василя Футерка, зараз у світі немає таких інтернатів як у нас.

“Це не радянське ноу-хау. Але цивілізований світ пройшов цей шлях 50 років тому і створив осередки підтриманого проживання. Підтримане проживання – соціальна послуга, що надається людям з інвалідністю, які не можуть проживати самостійно або в сім’ї. Нам теж вдалося відкрити такий будиночок. В 2019 році ми відкрили його за благодійні кошти. Опісля долучилась місцева влада, це планувався, як спільний проєкт. Ми не підписували договорів, але домовились, що фінансування від влади буде для підтримання життя в будиночку: зарплатню асистентам, комуналку, продукти. Втім, 2020 року фінансування зменшили з 400 тисяч до 309 тисяч. Цього року передбачили ще менше коштів – 300 тисяч. Коли на початку війни департамент соцполітики просив надати інформацію про потреби, ми попросили збільшити фінансування на 130 тисяч, щоб вистачило на зарплату і світло, проте нас не почули”,- каже Футерко.

Волонтер запевняє, що у департаменті є достатньо грошей на цю програму з якої має фінансуватися Будиночок, проте їм дають тільки відписки.

“Якщо говорити про інтернатні заклади, то їх фінансування щороку збільшується. В Залучанському інтернаті на одного вихованця припадає 17.5 тисяч гривень, тоді як у нас виходить 6,5 тисяч. Ми готуємося, що в один момент бюджетне фінансування може взагалі припинитися, тому ми вирішили повністю перейти на благодійне фінансування. Ми розраховуємо на тисячу опікунів з щомісячними пожертвами 100 грн”,- пояснює Футерко.

Немає опису.

Наразі у будиночку проживає троє сиріт з Залучанського інтернату і один хлопець-переселенець, який проживав у схожому будинку підтриманого проживання. Тож волонтери продовжують боротьбу за бюджетне фінансування для сиріт.

“Щоб збільшити кількість таких будиночків, мають бути чіткі правила. Влада має точно сказати скільки грошей буде постійно виділяти, хоча б на зарплатню. Тож ми продовжуємо судові спори. Одна справа, що виділене фінансування недостатнє, а друга справа, що департамент не хоче проводити закупівлю цієї послуги наперед, щоб перші 3-4 місяці року не випадали з фінансування. Також ми хочемо отримати компенсацію за чотири перші місяці року. Такі справи ще не розглядалися в Україні. Сподіваємося наш досвід буде корисним для інших”,- каже Футерко.

Волонтер вважає, що чиновники не зацікавлені у заміні інтернатної системи на будинки підтриманого проживання. Втім, вступ до ЄС вимагає реформи деінституалізації інтернатів.

Також Футерко розповів, що незабаром вони планують поїздку мешканки Будиночка Уляни Белей з виставками в Європу, щоб привернути увагу європейських організацій до цієї ситуації. За словами дівчини, в порівняні з Залучанським інтернатом тут вони відчули свободу.

“Тут ми можемо вільно гуляти, спілкуватися з друзями. Окрім того, ми тут неначе вдома, адже умови набагато кращі, ніж в інтернаті. Ми можемо розвиватися, працювати і щасливо жити”,- каже Уляна.

Зараз дівчина, як і інші мешканці Оселі, активно займається творчістю і продає свої роботи, щоб самостійно заробляти гроші на утримання Будиночка.

Немає опису.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.