Командувача угруповання окупантів “Центр” Лапіна відсторонили – росЗМІ

Новини, Політика

Командувача угруповання російських військ “Центр” у війні проти України, генерал-полковника Олександра Лапіна відсторонили від посади.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на телеканал ЧДТРК “Грозний”, джерело РБКМедуза.

Як зазначає “Медуза”, останнім часом Лапіна активно критикував глава Чечні Рамзан Кадиров: на початку жовтня він звинуватив генерала у здачі Лиману і назвав його “бездарем”. За словами Кадирова, Лапін, керуючи цією ділянкою оборони, не забезпечив необхідними засобами мобілізованих окупантів з Луганської області, а сам нібито “відсиджувався” в Луганську.

Два дні тому Кадиров поклав на генерал-полковника відповідальність за оборону ділянки на півночі Донецької області, де нещодавно стався прорив ЗСУ. Також у глави Чечні викликали питання отримання Лапіним звання Героя Росії за взяття Лисичанська, “в якому він навіть не був”.

Олександр Лапін (народився 1964 року) командує Центральним військовим округом (ЦВО) з 2017 року, пише “Медуза”.

З 2012 року до 8 липня 2014-го Лапін був командувачем 20-ї гвардійської загальновійськової армії, до складу якої входить 53-тя зенітна ракетна бригада. На думку міжнародного слідства, з бази цієї бригади під Курськом на схід України доставили “Бук”, з якого 17 липня 2014 року збили малайзійський “Боїнг”. Розслідувачі з Bellingcat згадували Лапіна у своїй доповіді про російських військових, які можуть бути відповідальними за збиття літака, зазначаючи, що “Бук” вирушив із бази ще наприкінці червня.

Перед призначенням у ЦВО Олександр Лапін очолював штаб російського угруповання в Сирії.

Однією з перших згадок Лапіна у ЗМІ після вторгнення Росії в Україну став сюжет телеканалу Міноборони РФ “Звезда” про те, як Лапін “прямо на передовій” нагороджує військових, які “проявили мужність і героїзм під час звільнення населених пунктів у Чернігівській області”. Сюжет вийшов 29 березня, а протягом наступних кількох днів Росія повністю вивела свої війська з півночі України. Крім того, як з’ясувала Російська служба Бі-бі-сі, серед нагороджених Лапіним був його син – підполковник Денис Лапін.

24 червня Міноборони Росії на черговому брифінгу повідомило, що з’єднання російського угруповання “Центр” під командуванням генерал-полковника Лапіна прорвали “добре підготовлену оборону” українських військ, розгромили противника і блокували Лисичанськ. 3 липня Лапіна знову відзначили особисто – у повідомленні про оточення Лисичанська, а наступного дня президент РФ Володимир Путін присвоїв генералу звання Героя Росії за участь у захопленні Луганської області.

Найсвіжішу новину про командувача ЦВО поширило видання Sota. За його даними, мобілізований військовослужбовець, підрозділ якого без наказу відступив із передової після обстрілу в районі Сватове, розповів, що Лапін “із вимогою йти назад” приставив до голови командира роти пістолет.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.