1 тис. євро за найкращу молодіжну ініціативу. На Івано-Франківщині стартує проєкт “Молоді амбасадори розмаїття”

Економіка, Новини, Суспільство

На Івано-Франківщині з 1 листопада стартує проєкт “Молоді амбасадори розмаїття”. За його підсумками оберуть 10 найкращих молодіжних громадських ініціатив. Вони отримають по 1 тис. євро.

Про це в етері Суспільного розповів очільник громадської організації “СТАН” Ярослав Мінкін, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

За його словами, крім Прикарпаття, до участі також запрошують молодь з Буковини, Волині та Закарпаття.

“50% — це місцеві жителі області, друга половина — внутрішньо переміщені люди. З них 80% — молодь до 29 років, а 20% — люди, які працюють з молоддю”, – говорить Ярослав Мінкін.

Серед завдань молодіжної громадської ініціативи “Молоді амбасадори розмаїття” — робота, пов’язана з воєнним і післявоєнним періодами, необхідна для відновлення країни.

“Разом з міжнародними партнерами ми хочемо допомогти молоді, яка зараз волонтерить, допомагає військовим і вимушеним переселенцям. Прагнемо залучити молодих людей до навчання, обміну досвідом”, — пояснює Ярослав Мінкін.

З його слів, цей обмін передбачає міжособистісне спілкування молодих людей в різних містах Прикарпаття, Волині, Закарпаття і Буковини.

“Вони побачать, хто як працює, у кого що краще виходить, які є ноу-хау. Найбільш активних учасників ми плануємо запросити в подорож у Боснію і Герцеговину. Це — для того, щоб вони подивилися, як у країні, де була жахлива війна у 90-х, громадянське суспільство почало відбудовувати мирне життя”, — розповідає керівник “СТАНу”.

Організатори проєкту “Молоді амбасадори розмаїття” проводять паралель між досвідом Боснії і Герцеговини й можливим досвідом України після війни, пояснює Ярослав Мінкін.

“У 2012 році в Боснії я побачив багато будинків, на яких були сліди від обстрілів. Подумав: для чого вони це залишають? На ринку було багато сувенірів, зроблених зі снарядів, зброї. Я думав: як дивно, як страшно, що після війни люди й досі використовують це”, — пригадує очільник “СТАНу”.

Ярослав Мінкін додає, що всі фільми, які він переглянув на кінофестивалі, “показували наслідки війни, загублених чи просто зниклих людей, описували важкість втрати й надію колись їх знайти”.

“Зараз, коли в Україні триває війна понад вісім років, коли сотні тисяч людей постраждали, виїхали, були вбиті, я розумію, наскільки той досвід був важливим. І люди не могли від нього відмовитися і говорити про щось інше. У Боснії величезна частина території й досі замінована”, — розповідає Ярослав Мінкін.

Зі слів керівника “СТАНу”, після навчань, тренінгів, зустрічей у межах проєкту “Молоді амбасадори розмаїття” учасники презентують власні ініціативи. Опісля організатори визначать 10 проєктів-переможців. Кожен з них отримає мініґрант в розмірі 1 тис. євро.

Триватиме проєкт “Молоді амбасадори розмаїття” упродовж десятьох місяців. Щоб стати його учасником, люди віком до 29 років мають подати заявку, заповнивши Google-форму на сторінці організації з 1 листопада.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.