В Івано-Франківську майстри відновлюють столітні двері з Луцька (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Політика

В Івано-Франківську реставрують столітні двері з трьох будинків, які привезли з Луцька. Займається відновленням ініціатива “Франківськ, який треба берегти”, розповіла Суспільному засновниця організації Марія Козакевич.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

У Івано-Франківську майстри відновлюють столітні двері з Луцька
Засновниця ініціативи “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Луцьк так само почув про нас. Звернулися, і минулого року ми до війни ще двері демонтували. Звичайно, цей період розтягнувся. Якийсь певний час не працювали, але потім в нас активізувалися роботи”, — каже Марія Козакевич.

Майстер Василь Гавадзин своїми руками відновив вже з пів сотні дверей в Івано-Франківську. Чоловік каже: потрібно місяць-півтора, аби столітні двері не можна було відрізнити від нових. Над привезеними з Луцька, пояснює різьбяр, працювалося важче.

У Івано-Франківську майстри відновлюють столітні двері з Луцька
Майстер Василь Гавадзин. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ці двері з Луцька порівняно з франківськими дверима — це дуже велика різниця. Їх виготовляли не австрійські й не польські майстри. Їх, напевно, росіяни виготовляли або не дуже кваліфіковані спеціалісти. Різьбу ми зберегли по максимуму. Навіть ледь-ледь доточували”, — каже Василь Гавадзин.

Одні двері фарбують в зелений колір. Вони відомі в Луцьку, оскільки слугували для містян фотолокацією. Інші — у сіро-блакитний. Треті двері пофарбують у бордовий колір. Їх покривають у два шари.

У Івано-Франківську майстри відновлюють столітні двері з Луцька
Блакитно-сірі двері встановлять у будинку на вулиці Лесі Українки в Луцьку. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Блакитно-сірі двері прикрашатимуть у Луцьку центральну вулицю Лесі Українки. Зазвичай на їхнє фарбування майстер витрачає до п’яти днів та зо 5 кг фарби.

Волинь, Черкаси, Сумщина та довоєнний Маріуполь — свою реставраційну географію Івано-Франківськ розширює з кожним роком, ділиться ініціаторка ідеї Марія Козакевич. Вона додає, що після останніх штрихів у Франківську, луцькі двері поїдуть додому. Там на майстрів чекає кінцева робота — реставрація одвірків.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.