У класах й в укриттях: як навчаються франківські школярі в умовах війни

Новини, Суспільство

Пройшов місяць навчання у новому навчальному році. Вперше з початку повномасштабної війни багато дітей навчаються у шкільних класах.

Тим часом деякі батьки надають перевагу онлайн навчанню, інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Репортер.

«Червона калина» у підвалі

Івано-Франківський ліцей № 5 – один із закладів, який навчає дітей наживо. Поки що уроки відвідують 1-7 класи, з понеділка до них приєднаються ще й восьмикласники.

“Ми почали залучати учнів до офлайн навчання поетапно: спочатку вийшли перші класи, потім другі й так далі, – розповідає директор ліцею № 5 Ярослав Олексин. – З наступного тижня залишаться тільки три паралелі, які ми не можемо забезпечити місцями для укриття на випадок сирени. Чи вийдуть вони на офлайн навчання, поки сказати не можу. Бо решта місць в укритті, які б можна було звільнити та обладнати, потребують величезних коштів”.

Повністю в очній формі у Франківську працюють сім шкіл, решта чергують онлайн і офлайн

Будівля ліцею ще австрійська, з міцними стінами. Тож, розповідає директор, тут дітям безпечніше, ніж у сховищах, які є у багатьох житлових будинках. Укриття розташоване у підвалі, там стоять стільці, є біотуалет, питна вода, аптечка.

“Коли звучить сигнал тривоги, всі класи спускаються в укриття своїми маршрутами. Кожен клас має своє місце. На щастя, цього місяця сирена була тільки одного разу. Я зайшов у підвал – діти співають «Червону калину», всі спокійні, – каже Ярослав Олексин. – Ми намагалися, щоб учні звикли. Перші два тижні проводили тренування з початковою школою, аби вони не боялися в укритті. У нас є сирена у ліцеї, але ми її поки не включали, щоб діти не реагували надто емоційно”.

За словами директора, влітку для батьків проводили опитування, який формат навчання вони обирають. Тоді значна більшість обрала дистанційне навчання. Та наприкінці серпня, коли батьків запросили на збори й показали укриття, думка кардинально змінилася.

“Таких, що категорично проти навчати офлайн, немає, – розповідає керівник ліцею. –  Важливо комунікувати з батьками, показувати їм укриття. Звичайно, умови не ідеальні, але нормальні. Є туалети, збережений температурний режим”.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.