Що робити, якщо ядерний вибух застане тебе вдома чи на вулиці — алгоритм дій

Війна, Новини, Суспільство

Україна та світ сподіваються на краще. Але самі лише сподівання не врятують у разі небезпеки.

Реальний Київ поділився порадами, як вберегтись під час ядерного вибуху, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Прочитай і ти.

Що робити під час ядерного вибуху

Після повернення додому або в укриття обов’язково зніми верхній одяг — це на 90% убезпечує від радіоактивних частинок. Одяг потрібно покласти в герметичний пакет і тримати подалі від себе.

Зачини всі можливі шляхи потрапляння повітря в приміщення: вікна, двері, вентиляційні отвори. Також потрібно вимкнути кондиціонер та обігрівач — адже вони забезпечують циркуляцію повітря.

Не торкайся інших людей та речей, які можуть бути зараженими.

Змити радіоактивні речовиниможна водою з милом. Уникай сильного тертя шкіри та не користуйся водопровідною водою. Ретельно вимий руки та обличчя. Якщо доступу до води немає — підійдуть вологі серветки або чиста волога тканина.

Одягни чистий і максимально закритий одяг. Перебувай у безпечному місці мінімум 24 години та слухай вказівки органів влади з радіоприймача, телебачення або інтернету. Найкраще перебувати в кімнаті без вікон.

Ядерний вибух застав на вулиці — що робити

  1. Найголовніше — не дивись у бік спалаху.
  2. Лягай на землю і шукай заглиблення — яму або виступ.
  3. Закрий якнайбільше відкритих частин тіла — обличчя, руки тощо.
  4. Прямуй до найближчого укриття або приміщення без вікон.
  5. Якщо вибух застав тебе в машині, її потрібно зупинити на безпечній частині дороги, зачинити вікна та двері та прямувати до укриття.

Як надати першу допомогу під час ядерного вибуху

Якщо ти бачиш постраждалого від вибуху — роздягни його та оброби шкіру теплою водою з милом. У випадку, якщо є поранення — їх потрібно обробити водою або фізрозчином і накрити водонепроникною тканиною.

Протри вуха та ніс потерпілому зволоженою тканиною. Якщо небезпечні речовини потрапили до рота — людина має почистити зуби та кілька разів сполоснути ротову порожнину 3% розчином лимонної кислоти, а горло —  3% розчином перекисом водню.

Очі можна промивати водою або фізрозчином.

Необхідно також вимити волосся. Зроби цей алгоритм до приїзду медиків.

Що можна їсти під час ядерного вибуху

Споживати в їжу можна виключно продукти з герметизованої тари або холодильника. Перед споживанням протри вологою ганчіркою контейнер, потім сховай її у герметичний пакет.

Посуд та кухонне приладдя перед використанням також необхідно протирати.

У жодному разі не вживай продукти з саду та городу, поки екстрені служби не повідомлять, що це безпечно.

Май запас пляшкової води. Воду з крана споживати не можна, доки її не перевірять на вміст радіоактивних речовин. Незаражену воду можна знайти в бойлері, бачку унітаза.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.