Прикарпатців попереджають про небезпечний сир та сосиски

Здоров'я, Новини, Суспільство

Виявили Listeria monocytogenes (ST155) в сирі «Asiago Pressato» і сосисках з м’яса птиці «Wurstel».

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області повідомляє щодо виявлення Listeria monocytogenes у сирі та сосисках з м’яса птиці, експортованих з Італії, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ПІК. 

“Виявили Listeria monocytogenes (ST155) в сирі «Asiago Pressato» і сосисках з м’яса птиці «Wurstel», що експортувалися з Італії (виробники: Latteria sociale di bolzano vicentino; Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L., Italy) до України (отримувач: ПП «КЛЄР» просп. Повітрофлотський, 66, м. Київ, 03151)”, – йдеться у повідомленні.

У разі виявлення такої продукції операторам ринку необхідно вилучити її з виробництва.

Споживачам у разі виявлення вказаних харчових продуктів, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.

Лістерія моноцитогенес (далі L. monocytogenes) є грампозитивною бактерією. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Monocytogenes є транзиторним мешканцем кишківника людини; від 2 до 10% всього населення є носіями цього мікроорганізму без очевидних наслідків для свого здоров’я. Порівняно з іншими неспороутворюючими, що розмножуються в продуктах харчування патогенними бактеріями (наприклад, сальмонелами, ентерогеморагічною кишковоюпаличкою), L. monocytogenes стійка до різних умов навколишнього середовища.

Навіть при початковому низькому рівні присутності L. monocytogenes у зараженому продукті, мікроорганізм може розмножитися під час зберігання в харчових продуктах, які підтримують його зростання, і навіть при низьких температурах.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.