Тарифи на газ та електроенергію: чому Україна буде змушена підвищувати ціни (таблиця)

Економіка, Новини

Ціни в Україні та Європі відрізняються в рази.

При цьому, як повідомляє The New York Times, ціни на електроенергію у країнах Європи відрізняються нестійкістю, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

На сьогоднішній день в Україні тарифи заморозили на рівні минулого опалювального сезону, але це не назавжди. Європейські компанії зараз підвищують вартість газу та електроенергії для всіх категорій споживачів, а європейці планують активно скорочувати енергоспоживання.

“У Британії оптова ціна мегават-години електроенергії (достатня для постачання близько 2000 будинків на годину) на початку цього тижня досягла рекордного середньодобового рівня близько 500 фунтів, або 590 доларів, що приблизно вп’ятеро перевищує рівень серпня минулого року”, – пише видання, посилаючись на слова Раджива Гогни, партнера консалтингової фірми LCP.

У Німеччині постачальники газу вже підвищили ціни на 70-150% порівняно з минулим роком, а уряду довелося вдатися до нових заходів, щоб стримати зростання цін на газ.

Очікується подальше підвищення цін у всіх країнах Європи, а рушійною силою зростання цін є побоювання, що взимку буде дефіцит газу.

Ситуація в Україні

Нагадаємо, що розрив між існуючими цінами на ресурси та тими, що платить населення, має покриватися за рахунок субсидування тарифів. Тобто споживачі (населення насамперед) не оплачують реальну вартість, зокрема електроенергії.

Видання focus.ua порівняло оптові ціни на електроенергію в деяких країнах ЄС та Україні.

Оптова ціна електроенергії в деяких країнах ЄС та в Україні*

Країна Ціна, євро/кВтгод
Україна 46,47
Італія 441,74
Угорщина 371,23
Греція 338,32
Німеччина 315,26
Франція 400,95
Швеція 74,8
Швейцарія 383,27

*Середньомісячна оптова ціна, станом на липень 2022 року

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.