Герої Свободи, Олексій Васильєв, м. Івано-Франківськ, ді-джей, військовослужбовець (фото)

Війна, Новини, Суспільство

29-річний Олексій Васильєв народився в Улан-Уде, столиці республіки Бурятія в росії. З 2009-го живе в Івано-Франківську. Зараз служить у бригаді Збройних сил, яка з перших днів вторгнення на передовій.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Герої Свободи“.

В Україну Олексій приїхав у 16 років.

«Я з глибинки, не бачив там перспектив. А після нападу росії на Грузію у 2008-му усвідомив: це не та країна, де я хочу жити».

Переїхав на Прикарпаття до дядька Андрія Васильєва (український письменник, який пише під псевдонімом Дорж Бату, нині живе у США, працює інженером у НАСА).

Українську мову вивчив самостійно – завдяки друзям і книжкам.

«Мав велике бажання і за рік опанував. Ще 5 років удосконалював у вузі. Спокійно можу вимовити і паляниця, й Укрзалізниця, і молодиці. Я вважаю так: якщо держава називається Україна, ти повинен спілкуватися її мовою і поважати».

Олексій – актор драми і кіно, закінчив Прикарпатський університет імені Василя Стефаника, Інститут мистецтв. Його бажання пов’язати життя з театром невипадкове.

“З дитинства жив серед музики: дід – віолончеліст, прадід Жигжит Батуєв був відомим у Бурятії композитором, бабця грала на фортепіано та викладала сольфеджіо у музичному коледжі”.

12 років Васильєв працював ді-джеєм, ремонтував техніку в сервісі Apple. З листопада 2020-го став до лав ЗСУ.

"Мені не соромно сказати, що я – бурят", – Олексій Васильєв з Франківська на передовій захищає Україну 1

“Мені не соромно сказати, що я – бурят-монгол. Але соромно, прикро і боляче за те, що ці манкурти накоїли в Україні. Я проникся цією країною, здається, що я тут народився, мені тут добре. Нам потрібно боротися за свободу і незалежність у війні з цими воєнними злочинцями, якими є росія”.

"Мені не соромно сказати, що я – бурят", – Олексій Васильєв з Франківська на передовій захищає Україну 2

З рідних Олексій спілкується лише з дядьком.

«З матір’ю, на жаль, ми опинились по різні сторони. Вона не поділяє мої погляди і прагнення. У 2014 році я перестав контактувати з усіма, хто підтримує війну з Україною».

У війську Олексію довелося багато чому вчитися.

“Війна – річ складна і жорстока. Моя завдання – захищати суверенітет України і лишитися живим. У селі Морозівка на Харківщині за 100 метрів розірвалась авіабомба. Вибуховою хвилею мене занесло в будівлю – мною проломило пластикові двері. Росіяни розбомбили клуб, я в той момент стояв біля школи. Страшно було, адреналін. Пісок скрипить на зубах. У березні орки гасили нас із мінометів. Я з розмаху залетів в окоп. Отримав розрив меніска. Тоді не звернув на це увагу, бо війна, треба свою роботу виконувати. Але коли вже ходити стало тяжко, мене відправили у шпиталь».

"Мені не соромно сказати, що я – бурят", – Олексій Васильєв з Франківська на передовій захищає Україну 3

Олексія прооперували.

“Місяць був на реабілітації у Східниці. Відновлення триває і досі, бо була серйозна травма. Мій батальйон після 10 днів відпочинку висунувся в одну із найгарячіших точок – на Сході. Я ж у Збройних силах скоро матиму інші завдання, готуюсь до переводу у навчальний полк на посаду інструктора. Частково це пов’язано зі станом здоров’я. Частково – через особисті справи.

Дізнався, що не маю підстав для набуття громадянства України. Це болюча тема”.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.