“Хочемо якнайкраще показати українське кіно”. У Франківську триває “Тиждень із фільмами Івана Миколайчука”

Новини, Політика

В Івано-Франківську триває кінопоказ фільмів з актором Іваном Миколайчуком. Упродовж тижня у Палаці Потоцьких транслюватимуть сім кінострічок з українським кінодіячем.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати, організатора кіномарафону Володимира Гайдара.

З його слів, такий захід організували для того, щоб ознайомити іванофранківців та гостей міста з українським кінематографом та показати їм акторську майстерність видатних українців. Переглянути фільми можуть усі охочі, адже вхід — безкоштовний.

“Хочемо якнайкраще показати українське кіно, українську класику. Такими є фільми Івана Миколайчука. Це — абсолютно непересічна постать, геніальний актор, режисер, сценарист. Він у кожному фільмі був далеко не в одній іпостасі, виконував не одну функції чи місію. Він був скрізь”, – каже Володимир Гайдар.

"Хочемо як найкраще показати українське кіно". У Франківську триває "Тиждень із фільмами Івана Миколайчука"
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Кіномарафон розпочали 2 вересня з комедійної стрічки “Пропала грамота”, в якій Миколайчук зіграв козака Василя.

3 вересня іванофранківцям показали “Вавилон XX”. Іван Миколайчук зіграв у ньому одну з головних ролей, а також водночас був режисером і сценаристом фільму. Кінострічку створили за мотивами роману Василя Земляка “Лебедина зграя” про перші кроки колективізації в українському селі.

Іванофранківець Степан Іванишин розповідає, що досі не бачив фільм “Вавилон XX”, тому разом із друзями прийшов на показ.

“Мені здається, що я й “Тіні забутих предків” не бачив — лише фрагментами в Інтернеті. Фільм “Пропала грамота” ми дивилися з друзями. Теж бачив фрагменти, та от вчора (2 вересня – ред.) переглянув. Було дуже цікаво. Інші фільми – для мене практично нові, бо не дивився. Я думаю, що це — вдала подія для міста, для людей, які хочуть пізнати краще українську культуру”, – каже Степан Іванишин.

4 вересня запланований показ фільму “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова. Кінопоказ у Палаці Потоцьких триватиме до 8 вересня. Завершать тиждень кінострічкою “Камінний хрест”.

Що відомо

Іван Миколайчук – український актор, сценарист, режисер, письменник та лауреат Шевченківської премії 1988 року. За своє життя він зіграв 34 ролі. Також у його доробку — дев’ять сценаріїв та дві режисерські роботи.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.