Заборона на стягнення боргів за комуналку: Верховна Рада розгляне законопроект

Економіка, Новини

Законопроект про заборону на примусове виконання рішень щодо стягнення з громадян заборгованості за житлово-комунальні послуги рекомендовано до ухвалення.

Про це інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на Судово-юридичну  газету .

Вже не перший місяць парламент робить спроби ухвалити закон про заборону на примусове виконання рішень про стягнення з громадян заборгованості за житлово-комунальні послуги. Однак поки що жоден із проектів не набув чинності.

Так, 13 липня Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував ухвалити як закон законопроект 7531 про внесення зміни до пункту 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану. Серед його авторів – голова Комітету, народний депутат Андрій Костін.

Законопроектом пропонується внести зміни, що передбачають, що тимчасово на період дії військового стану на території України забороняється примусове виконання рішень щодо стягнення з фізичної особи заборгованості за «комуналку».

Однак є важливий нюанс. Далі прописано, що такий Закон набирає чинності не раніше дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії військового стану» (законопроект № 7317).

А тут виходить «заковика». Адже хоча 12 травня 2022 року Верховна Рада і ухвалила закон, до якого «прив’язаний» момент набрання чинності забороною стягнення, але його ветував Президент Володимир Зеленський. Про те, чому на закон наклали вето.

15 червня Комітет розглянув зауваження Президента та направив проект на повторний розгляд парламенту.

Таким чином, поки обидва законопроекти не будуть ухвалені, можливість примусового стягнення боргів за «комуналку» залишається чинною.

Автор Наталія Мамченко

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.