“Місія – мир”. Історії чотирьох прикарпатських миротворців (фото)

Новини, Суспільство

15 липня відзначають День українського миротворця. Серед прикарпатських поліцейських їх — четверо. Вони неодноразово виконували місії задля забезпечення міжнародного миру і безпеки, розповіли в пресслужбі поліції Івано-Франківської області.

Про це пише щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на

“Коли бої вщухають, війська складають зброю, однак у суспільстві ще вирує напруга — настає час для миротворців. Їхня місія — забезпечення миру без застосування зброї”, — інформують в обласній поліції.

Хто хоче виконувати цю почесну місію, повинен пройти надскладний фізичний відбір, мати відмінні моральні та вольові якості, а головне — стати своїм на чужій території. Адже “люди, стомлені від громадянських та військових конфліктів, не повинні боятися “блакитних беретів”, а розуміти, що миротворці — їхні захисники, кажуть поліцейські.

Спецпризначенець Богдан Рокетський

Чоловік проходив місію в Косово. Нині воює на фронті. Він робить усе, аби мир повернувся в Україну.

"Місія – мир": історії чотирьох прикарпатських миротворців
Черед прикарпатських поліцейських – четверо миротворців. Фото: Facebook/Поліція Івано-Франківської області

Старший інспектор кінологічного центру прикарпатської поліції Володимир Струсінський

Учасник миротворчих місій у Косово. 42-річний чоловік ніс службу в цій країні понад два роки. На його рахунку не одна успішна спецоперація.

"Місія – мир": історії чотирьох прикарпатських миротворців
“Місія – мир”: історії чотирьох прикарпатських миротворців. Фото: Facebook/Поліція Івано-Франківської області

Володимир Струсінський розповів, що одна місія триває пів року.

“У мене п’ять місій було з 2004 до 2005 року. Потім — з 2007 по 2008 роки. Були випадки, коли в Приштині підірвали кілька авто поліцейських. Була інформація, що робитимуть “закладки”. Коли був сигнал, ми виїжджали й оглядали автівки. Це був тиждень цілодобового чергування”, — розповідає миротворець.

Спецпризначенець Андрій Кожушко

Миротворцем чоловік став, коли йому виповнився 21 рік. Під час місії в Іраку у 2004 році побачив, наскільки жорстокою може бути війна. Він каже, що робив усе для того, щоб місцеві якнайшвидше оговталися від обстрілів, руйнувань та масових безладів.

"Місія – мир": історії чотирьох прикарпатських миротворців
Андрій Кожушко миротворцем став, коли йому виповнився 21 рік. Фото: Facebook/Поліція Івано-Франківської області

Андрій Кожушко розповів про місію у місті Ель-Кут.

“Патрулюванням тільки ми займалися — така військова поліція. 6 квітня 2006 року у місто зайшли повстанці й відтіснили наших миротворців. У нас не було команди вступати в бій. Ми очікували, чи домовляться мирно, чи доведеться воювати. “По-мирному” не змогли. Вони перші відкрили вогонь. То був перший мій бойовий досвід. Я не знав до того, як війна виглядає”, — пригадує боєць.

"Місія – мир": історії чотирьох прикарпатських миротворців
Андрій Кожушко під час місії в Іраку побачив, наскільки жорстокою може бути війна. Фото: Facebook/Поліція Івано-Франківської області

Кінолог Руслан Третяк

Проходив місію в Косово. Разом зі службовим собакою працював в аеропортах, на державних кордонах Косова. Команда прикарпатських кінологів досі вважається зразковою у цій місії, зазначають на сторінці Нацполіції.

"Місія – мир": історії чотирьох прикарпатських миротворців
Кінолог Руслан Третяк проходив миротворчу місію в Косово. Фото: Facebook/Поліція Івано-Франківської області

“Перше враження, коли ми почали рухатися з аеропорту і побачили колючий дріт, блокпости, спалені автомобілі, зруйновані будинки… Ти думаєш: навіщо ти сюди приїхав… Я ніколи не думав, що в Україні може бути таке ж, практично ідентичне”, — ділиться Руслан Третяк.

Він розповідає про фото, зняте на македонському кордоні. Собака вказав, що, можливо, у цьому автомобілі є наркотики. Але їх не виявили. Згодом з’ясували, що в цьому авто їх перевозили раніше.

"Місія – мир": історії чотирьох прикарпатських миротворців
Руслан Третяк розповідає про фото, зняте на македонському кордоні, коли службовий собака вказав, що в автомобілі перевозили наркотики. Фото: Facebook/Поліція Івано-Франківської області

Руслан Третяк каже, що “миротворець повинен діяти так, щоб не застосовувати зброю”

“Ми — миротворці й повинні забезпечувати мир. А мир там, де не гинуть люди”, — говорить боєць.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.