У Богородчанській громаді на Прикарпатті в 14 із 26 закладів освіти укриття облаштовані добре. Яка ситуація в області (фото)

Новини, Суспільство

У Богородчанській громаді, що на Івано-Франківщині, із 16 закладів загальної середньої освіти та 10 дошкільної очне навчання можна розпочати у 10 ліцеях та 4 садочках — там укриття облаштовані добре.

Про це пише щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на начальницю відділу освіти, молоді та спорту Богородчанської селищної ради Святослава Пташника.

З її слів, деякі з цих закладів відвідуватимуть всі учні. Інші — частково або за змішаною формою: частина учнів навчатиметься дистанційно, частина — в закладі. Скільки грошей потрібно на облаштування укритті у ліцеях та садках Святослава Пташник сказати не може.

У Богородчанській громаді на Прикарпатті в 14 із 26 закладів освіти укриття облаштовані добре. Яка ситуація в області
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“У більшості закладів освіти підвали або пустували, або слугували складами, де зберігали все непотрібне. І якщо вичистити їх, вивезти звідти весь непотріб — це ще порівняно легко зробити, то якщо ми говоримо про заміну вікон, електропроводок, систем вентиляції, то це вже важчі роботи, які потребують значних затрат”, — пояснює Святослава Пташник.

В укритті одного з ліцеїв громади можуть сховатися 200 людей. Зі слів директорки навчального закладу Ірини Коцюбинської, тут планують облаштувати ще один вхід, провести освітлення та зробити косметичний ремонт.

“Треба поставити резервуари з водою, медикаменти, харчі. Потрібні також біотуалети, лавочки чи крісла”, — розповідає Ірина Коцюбинська.

У Богородчанській громаді на Прикарпатті в 14 із 26 закладів освіти укриття облаштовані добре. Яка ситуація в області
Ірина Коцюбинська розповідає, що в укритті планують облаштувати ще один вхід, провести освітлення та зробити косметичний ремонт. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

На Прикарпатті зараз працює понад 60 комісій, які перевіряють навчальні заклади на дотримання вимог безпеки. Станом на 14 липня вони провели орієнтовно 900 перевірок, розповів заступник директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської обласної військової адміністрації Андрій Сташків.

За його словами, із 1 200 навчальних закладів області, які повинні обстежити комісії, укриття облаштовані тільки у 220.

“60 укриттів — це ті, що були в закладах освіти до війни. Зараз їх лагодять. Крім того, облаштували ще 160 найпростіших укриттів. І ми плануємо, що майже всі школи матимуть такі сховища”, — пояснює Андрій Сташків.

Він говорить, що основні вимоги до укриттів визначили фахівці держслужби з надзвичайних ситуацій: просторе приміщення, де діти зможуть і стояти, і сидіти, матимуть доступ до питної води та можливість поїсти.

У Богородчанській громаді на Прикарпатті в 14 із 26 закладів освіти укриття облаштовані добре. Яка ситуація в області
Андрій Сташків каже, що в деяких закладах освіти пропонують облаштувати найпростіші укриття. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Андрій Сташків також зазначив, якщо в закладах освіти не облаштовані спеціальні захисні приміщення, то в них пропонують облаштувати найпростіші укриття. Вони можуть розташовуватися у підвалі, цокольному приміщенні або на першому поверсі. Всі отвори в них при цьому повинні бути закриті мішками з піском. Також заклади можуть використовувати захисні споруди в сусідніх приміщеннях на відстані не більше 100 м від освітнього закладу.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.