“Тепер сторінку не вирвеш”. Що кажуть франківські учні, вчителі та батьки про перехід на електронні журнали та щоденники (відео+фото)

Без рубрики, Відео-новини, Новини, Суспільство

З 1 вересня 2022 року всі ліцеї та гімназії Івано-Франківської територіальної громади перейдуть на електронні журнали та щоденники. Раніше за такою практикою працювали чотири ліцеї в Івано-Франківську.

Як до цього нововведення ставляться школярі, їхні батьки та вчителі, читайте у матеріалі Суспільного, інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ.

Що кажуть школярі та батьки

Дев’ятикласник Нестор Михайлюк навчається у ліцеї імені Івана Пулюя. Хлопець розповідає, що упродовж минулого навчального року користувався електронним щоденником. Загалом, каже учень, це — зручне нововведення, адже не потрібно використовувати паперових носіїв.

“Частково ставлюся до цього негативно, частково — позитивно. Я зрозумів, що тепер сторінку зі щоденника не вирвеш, а про всі твої прогули батьки знатимуть. Але позитивного є значно більше. Ти не забуваєш щоденник і потім не доводиться червоніти перед вчителем зі словами: “Вибачте, я забув щоденник”. Також не треба стояти в черзі за оцінками, як це було раніше”, — розповів Нестор Михайлюк.

"Тепер сторінку не вирвеш". Що кажуть франківські учні, вчителі та батьки про перехід на електронні журнали та щоденники
Такий вигляд має електронний щоденник школяра. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Мама Нестора Марія Баран електронним щоденником задоволена. Жінка каже, що завдяки нововведенню зручно та швидко можна стежити за успішністю сина.

“Я підтримую цю ідею через безпеку. Ти одразу бачиш, що дитина пішла до школи. Якщо вона не дійшла, то висвітлюються “еночки”. І ти знаєш, що, можливо, щось сталося, треба відреагувати якнайшвидше”, — сказала Марія Баран.

Як учителі працюють з електронними журналами та щоденниками

У ліцеї імені Івана Пулюя користуватися одночасно електронним та паперовим журналами почали після спалаху COVID-19 та запровадження дистанційного навчання. За словами директора ліцею Мирослава Бідичака, так працювали упродовж двох років, поки навчальний заклад повністю не перейшов на платформу “Єдина школа”.

“Рік ми працювали безкоштовно. Ми були однією з перших шкіл в Івано-Франківську, яка долучилася до цієї платформи. Нам сказали, що це — пілотний проєкт, тому працювали безкоштовно”, — розповів Мирослав Бідичак.

"Тепер сторінку не вирвеш". Що кажуть франківські учні, вчителі та батьки про перехід на електронні журнали та щоденники
Ліцей імені Пулюя повністю перейшов на платформу “Єдина школа”. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Для того, щоб почати працювати з платформою “Єдина школа”, ліцей отримав дозвіл від усіх батьків на використання особистих даних у цій системі. Логін — це номер телефону учня чи його батьків, а пароль для входу приходить в SMS-повідомленні.

“У вчительському журналі педагог бачить свої уроки: о котрій годині той чи інший предмет, у якому класі чи кабінеті. Поки канікули, то вчитель може підготувати всі теми, які планує опрацювати під час семестру, шаблон домашніх завдань. Згодом їх можна змінювати. Якщо в учня була “н”, то батьки одразу побачать, що дитини не було у школі. Коли вчитель виставив оцінки, то й учень, і батьки побачать це”, — розповів заступник директора ліцею Олександр Овчар.

"Тепер сторінку не вирвеш". Що кажуть франківські учні, вчителі та батьки про перехід на електронні журнали та щоденники
Заступник директора ліцею Олександр Овчар. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Що кажуть учителі

Учителька креслення Ілона Чайковська каже, що електронним журналом та щоденником задоволена. З її слів, так буде зручніше виставляти річні та семестрові оцінки. Проте є й недоліки.

“Ця програма передбачає виставлення так званої прогнозованої тематичної оцінки. Її одразу дізнаються батьки і вони, наприклад, вважають, що на певну тему ця оцінка — дуже позитивна. Може так статися, що оцінка за самостійну роботу занизить тематичну оцінку. Тоді виникатимуть непорозуміння та претензії у батьків до вчителя”, — розповіла Ілона Чайковська.

"Тепер сторінку не вирвеш". Що кажуть франківські учні, вчителі та батьки про перехід на електронні журнали та щоденники
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Виникали труднощі й з тим, що часто була перевантажена система. Наприклад, коли вчителі ставлять оцінки, записують теми, домашні завдання. Часто могло не вантажитися, ми не могли вчасно зайти”, — розповіла вчителька української мови та літератури Наталія Рущак.

Що кажуть у департаменті освіти

Заступниця міського голови, директорка департаменту освіти та науки Вікторія Дротянко розповіла Суспільному, що навчальні заклади зможуть самостійно обирати платформу, з якою захочуть працювати. Однак у департаменті планують запровадити одну систему.

Вікторія Дротянко також додала, що на електронних платформах платити потрібно лише за зберігання даних. Однак міськвиконком веде перемовини, щоб для шкіл Івано-Франківська ця функція була безкоштовною.

Що відомо

Про те, що з 1 вересня у всіх ліцеях та гімназіях Івано-Франківської тергромади планують запровадити електронні журнали та щоденники стало відомо 12 липня. Заступниця міського голови розповіла, що учителі зможуть заповнювати журнал “з будь-якої точки світу”, система автоматично підраховуватиме семестрові чи річні оцінки та формуватиме звіти, а батьки бачитимуть оцінки тільки своєї дитини.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.