За ігнорування повітряної тривоги планують ввести кримінальне покарання

Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

У Верховній Раді України зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо порушень законодавства у сфері цивільного захисту, вчинених в умовах воєнного стану. Мова про ігнорування повітряної тривоги в умовах воєнного стану.

Текст законопроєкту розміщено на сайті парламенту, пише повідомиляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

“З початку повномасштабної військової агресії, населені пункти України
систематично зазнають ракетних ударів, а в прифронтових містах і селах –
бомбардувань, артилерійських та мінометних обстрілів. Звичайно, все
передбачити і відчувати себе в повній безпеці від ворожих обстрілів,
практично нереально, але неухильне дотримання вимог і правил цивільного
захисту в більшості випадків рятує населення від смерті та каліцтв”, – йдеться в обгрунтуванні.

Пропонується встановити, що порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю людей, – карається штрафом від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. до 51 тис. грн) або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо ж такі дії були вчинені повторні, або якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, – це пропонується карати позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років.

“Останні події в місті Кременчуку на Полтавщині, коли вдень 27 червня
рашистські війська завдали ракетного удару по торговельно-розважальному
центру «Амстор», в якому знаходилась велика кількість відвідувачів, показали
що нехтування керівництвом торгового центру оповіщення про повітряну
тривогу призвело до загибелі 21 особи та однієї особи, яка залишається
зниклою безвісті. Нам усім потрібно пам’ятати, що під час війни повітряна тривога не
буває навчальною – щоразу, коли її оголошують, існує реальна загроза життю”, – зазначають ініціатори змін.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що згідно з нормами чинного законодавства, за правопорушення у сфері цивільного захисту встановлена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 тис. 700 до 3 тис. 400 грн) і на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн). Але, на думку авторів законопроекту, цього недостатньо.

“Можливо в мирний час, таке покарання є достатнім для порушників, проте в умовах війни, коли рашистські нелюди кожного дня наносять ракетні удари по мирних населених пунктах України, невиконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту призводить до загибелі наших громадян і виглядає як допомога агресору”, — йдеться у тексті.

Відтак, метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері цивільного захисту, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю людей або призвело до їхньої загибелі.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.