Втратили дім та рідних. Історія порятунку подружжя з Миколаївщини, яке оселилося поблизу Франківська

Новини, Суспільство

Олександр Артамонов з Миколаївщини у березні 2022 отримав поранення ноги внаслідок обстрілу російських військ касетними снарядами.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Того ж дня, розповідає, загинув його дядько. Упродовж останніх трьох тижнів чоловік перебуває в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні. Разом з Олександром переїхали його дружина з 4-річною донькою. Про те, як сім’я жила в окупації та як вдалося врятуватися — у матеріалі Суспільного.

Подружжя Артамонових жило в селищі Первомайське Миколаївської області. На початку березня туди вперше увійшли російські війська.

Втратили дім та рідних. Історія порятунку подружжя з Миколаївщини, яке оселилося у ФранківськуФото: Олена Артамонова

Такими снарядами обстрілювали Первомайське російські військові

Відтоді через постійні обстріли родина майже не виходила з укриття. Касетні снаряди влучили у сусіднє подвір’я, автозаправку. Того ж дня снаряд впав і біля їхнього будинку і частково зруйнував помешкання.

Втратили дім та рідних. Історія порятунку подружжя з Миколаївщини, яке оселилося у ФранківськуФото: Олена Артамонова

Автозаправка у селищі Первомайське після обстрілів військ РФ

“Почалася перестрілка. І Саша забіг в хату, кричав, щоб ми всі бігли в погріб, бо небезпечно. В нас погріб — сходинками, і поки я мамі подавала дитину, поки ми спустилися, чуємо, щось свистить. І я чую, що Саша впав. Я не зрозуміла, чому. Думала, може просто зі страху пригнувся. А потім я дивлюся, а в нього — рана”, — пригадує дружина Олександра Олена Артамонова.

Внаслідок обстрілу Олександр зламав ногу, а його дядько отримав поранення у живіт та згодом помер у лікарні в Миколаєві.

“Не могла приїхати швидка з Миколаєва, бо ми були в оточенні. Деякий час був втрачений для мого дядька, він стікав кров’ю. І десь, мабуть, через годину-півтори чоловіка і дядька забрали”, — продовжує Олена.

Понад місяць Олександр лікувався у Миколаєві. З кожним днем, пригадує подружжя, не лише в місті, а й в їхньому селищі, ставало все небезпечніше. Невдовзі медзаклад, в якому перебував чоловік, російські війська обстріляли. Тому родина вирішила переїхати. Допомогли евакуюватися до Івано-Франківська волонтери зі США, розповідає Олександр. Чоловіка одразу прооперували в центральній міській лікарні. Зараз, каже, почувається вже краще.

Втратили дім та рідних. Історія порятунку подружжя з Миколаївщини, яке оселилося у ФранківськуФото: Суспільне Карпати

Подружжя Олександра та Олени Артамонових

“Надії ходити в мене взагалі не було. Потім в лікарню прилетів снаряд, все там розбомбило. Нам пощастило. В нашій палаті скло не повилітало, бо в сусідніх повилітало, людей вивезли. В мене — перелом і відбитий шматочок опорної кістки. Через це я не міг вставати на ногу. Сюди привезли, поклали в лікарню. Медики подивилися, поспостерігали, щоб не було інфекцій. 11 травня зробили операцію”, — розповідає Олександр.

Сім’я Артамонових зараз живе у селі поблизу Івано-Франківська. Нове житло також допомогли знайти волонтери. Однак, каже Олена, переїхала із Первомайського не вся їхня родина. Там досі залишаються її матір та тітка.

“Ти не можеш бути настільки спокійною, весь час сидиш в напрузі й молишся за маму. Всі чекають, коли наші трошки відгонять російську армію до Криму або й далі, щоб повернутися додому. Як-не-як, хоч селище дуже сильно постраждало, але додому дуже хочеться”, — каже Олена.

Попереду в Олександра — рік реабілітації. Подружжя розповідає, поки що залишатимуться на Івано-Франківщині, адже повертатися додому небезпечно.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ. Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.