Івано-Франківськ в умовах війни: погляди мешканців та переселенців (опитування)

Новини, Суспільство

Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування серед постійних мешканців Івано-Франківська та переселенців щодо ситуації в країні.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Результати показали, що абсолютна більшість (понад 90%) жителів міста, як постійних, так і новоприбулих, відчувають надію, коли думають про ситуацію в Україні.

Відомо, що аудиторією бути мешканці Івано-Франківська та переселенці, які приїхали у місто, від 18 років і старші.

Вибірка серед мешканців міста репрезентативна за віком, статтю.  Вибіркова сукупність: 600 респондентів – жителі міста Івано-Франківськ, 400 респондентів – переселенці.

Зокрема, понад 95% опитаних в обох категоріях повністю підтримують Збройні сили України, понад 80% – дії президента Зеленського (і ще 15% – скоріше підтримують).

Дії міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа повністю підтримують  67% опитаних постійних мешканців, ще 29% – скоріше підтримують. Дії голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук повністю підтримують 32%, скоріше підтримують – 38% (чверть вагалися з відповіддю).

Оцінюючи можливі воєнні загрози, постійні мешканці висловлюють більше занепокоєння, аніж переселенці. Так, найбільше жителі міста (як місцеві, так і переселенці) бояться ракетних ударів по воєнних об’єктах (оцінюють як високу загрозу: місцеві – 33%, переселенці – 30%). Дещо менше бояться диверсій проти об’єктів інфраструктури (оцінюють як високу загрозу: місцеві – 27%, переселенці – 22%) та ракетних ударів по цивільних об’єктах (оцінюють як високу загрозу: місцеві та переселенці – по 19%).

Диверсій проти цивільного населення частіше бояться місцеві мешканці (висока загроза – 20%), ніж переселенці (14%). Натомість захоплення населених пунктів більшістю опитаних в обох категоріях поки не оцінюється як високий та середній рівень загрози.

Абсолютна більшість (понад 80%) місцевих мешканців беруть участь у захисті країни. 59% допомагають фінансово, 41% – займаються волонтерством, 20% – працюють в критичній інфраструктурі, 20% – беруть участь в інформаційному просторі, по 3% – служать в територіальній обороні або в ЗСУ. Лише 11% – зазначили, що не мають змоги допомагати (відносно більше їх серед найстарших).

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.