Що робити, коли чуєш фантомну сирену: поради психотерапевта

Здоров'я, Новини, Суспільство

Фантомна сирена – це стан, при якому людина чує звук сирени, хоча насправді його немає. Це явище найчастіше спостерігається у людей, які схильні до тривожних розладів і є надмірно чутливими чи занепокоєними. Окрім того, у час війни психіка перезбуджена, люди гірше сплять та почуваються втомленими, тож теж можуть відчувати хибні звукові сигнали.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртка.

За словами психотерапевта Володимира Мицько, наша психіка в процесі еволюції виробила певні механізми, щоб ми могли реагувати на найбільш небезпечні й несприятливі для нас ситуації. Немає значення, чи це звук, чи зоровий образ – усе це буде сигналом про небезпеку.

«Як наслідок, коли ми отримуємо сигнал небезпеки, в даному випадку звук сирени, наш мозок формує стійкий зв’язок між звуком сирени і страхом. Згодом ми помічаємо, що сирена – небезпека. І наше мигдалевидне тіло реагує найперше на сигнал про небезпеку. Таким чином сигнал утворює реальний страх», – каже експерт.

В результаті такої гіперзосередженості на звук сирени, фонового стресу і тривоги, ми постійно дослухаємося до кожного звуку, який чуємо. Навіть у повній тиші нам може здаватися, що ми чуємо сирену. Крім того, явище фантомної сирени може проявлятися у вигляді ледь чутного звуку.

«Явище фантомної сирени більш характерне для дорослих людей, оскільки вони надають великого значення і концентруються на переживаннях. У дітей воно спостерігається менше, проте теж може. Тоді батькам варто поговорити про те, що відбувається», – розповідає Мицько.

Щоб допомогти собі чи дитині прожити цей страх, варто робити техніки заземлення: подивитися, де ви є зараз і що є навколо вас. Відчути під собою опору –  відчути в прямому сенсі ґрунт під ногами і силу земного тяжіння. Глибоко дихати і зосередити увагу на відчуттях.

«Тривога у дітей найчастіше є віддзеркаленням тривоги батьків. Тож дорослим варто подбати про відпочинок та часткову або й повну зайнятість, щоб менше зосереджувати увагу на фантомних відчуттях», – резюмував психотерапевт.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.