Лише 4% мешканців західних регіонів ностальгують за СРСР

Новини, Політика, Суспільство

Лише 11% українців ностальгують за розпадом СРСР, що є найнижчим показником за всю історію спостережень.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Не жалкує за ним абсолютна більшість. Зокрема, 87% опитаних українців.

Водночас на Заході за розпадом СРСР ностальгують 4%. Не жалкують за ним 94% мешканців західних регіонів.

Так, повномасштабна агресія росії проти України відчутно вплинула на сприйняття ідеологічних питань, особливо пов’язаних зі «спільною» радянською історією.

Наприкінці лютого 2022 року відбувся різкий перелом в ідеологічних поглядах українського суспільства щодо будь-яких маркерів пов’язаних із країною агресором. Відбулася «декомунізація» та «дерусифікація» суспільної думки.

Для порівняння: у росії за останні десять років зросла ностальгія за СРСР (з 2010 року з 55% до 63%). В Україні цей показник значно знизився (з 2010 року із 46% до 11%).

Зрештою, на місце нав’язаних радянською пропагандою історичних постатей почали повертатися українські національні герої та символи.

Так, суттєво зросла підтримка визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України: 81% підтримують, лише 10% — проти. З 2010 року показник підтримки зріс у 4 рази, з 2015 — вдвічі.

Богдан Хмельницький та Михайло Грушевський — українські історичні постаті, які однозначно позитивно (понад 90%) сприймаються в суспільстві.

Водночас за останні роки ставлення змінилось і до українських історичних постатей, навколо яких ще десятиліття тому точилися гострі дискусії в суспільстві.

Зокрема поступово покращувалося ставлення до Івана Мазепи (у 2012 — 44%, у 2022 — 76%), Симона Петлюри (у 2012 — 26%, у 2022 — 49%) та Степана Бандери (у 2012 — 22%, у 2022 — 74%).

Соціологи зазначають, що позитивне ставлення до ідеолога українського націоналізму переважає сьогодні й в південно-східних регіонах та серед тих, хто в побуті спілкується винятково російською мовою.

Довідково: опитування провели 27 квітня 2022 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

У ньому взяли участь 1 000 респондентів.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18+) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання.

У дослідженні не брали участі мешканці тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%.

Що було раніше?

21 лютого президент росії володимир путін заявив про визнання Росією незалежності окремих районів Донецької та Луганської областей. Згодом він оголосив про введення регулярних російських військ на ці окуповані території для «підтримки миру».

24 лютого російський президент оголосив про початок операції проти України. О п’ятій годині ранку почались обстріли стратегічних об’єктів практично в усіх регіонах України. Крім цього, відбулась атака на підрозділи прикордонників по всій лінії кордону з росією та Білоруссю.

Відтак, в Україні після нападу російської федерації та обстрілів у регіонах ввели воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ завдавати окупантам максимальних втрат.

До слова, цивільне населення закликають до організованого опору на тлі повідомлень про надходження колон російсько-окупаційних військ із півночі України.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.