Призов резервістів першої черги стартує 23 лютого. Кого це стосується?

Новини, Суспільство

З 23 лютого в Україні стартує призов резервістів першої черги в особливий період. Напередодні призов резервістів анонсував президент Володимир Зеленський.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Генштаб ЗСУ.

Зеленський видав наказ «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Проте на момент написання новини наказ не опублікували на сайті Офісу президента.

У ЗСУ пояснюють, що резервісти оперативного резерву першої черги (ОР-1) — це військові, які звільняються зі строкової військової служби або з військової служби за призовом під час мобілізації. А в особливий період вони за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають вимогам проходження служби у резерві, та набули певної військової облікової спеціальності.

Резервісти першої черги — це ті, хто звільнився зі служби і під час особливого періоду, тобто з 2014 року. Переважно це військові, які брали участь у війні на Донбасі.

Призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років: й офіцери, й рядові. Максимальний термін служби резервістів — 1 рік.

Що робити резервістам після оголошення їх призову?

У ЗСУ зазначили, що резервісти ОР-1 повинні самостійно з’явитись у свої військові частини або у Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, за телефонним дзвінком або після повістки.

Якщо резервіст із певних законних причин не може бути призваним, він має особисто надати документи, які б це підтверджували. За неявку чи ігнорування виклику — адміністративна або кримінальна відповідальність.

Резервісти ОР-1 проходитимуть службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві першої черги.

Наприклад, якщо військовий під час попередньої служи був водієм-механіком у частині А0000, то призиватимуть його в цю ж частину, на цю ж військово-облікову спеціальність.

Крім того, згідно з законом України, за призваними резервістами зберігається робоче місце та середньомісячна зарплата.

А що таке особливий період?

У законі «Про оборону України» вказано, що особливий період — це період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців щодо прихованої мобілізації або з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Цей період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

А у законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вказано, що особливий період — це період функціонування національної економіки, органів держвлади та місцевого самоврядування, ЗСУ та інших військових формувань, підприємств відповідно до виконання конституційного обов’язку щодо захисту незалежності та цілісності країни.

В Україні воєнного стану офіційно немає. Особливий період розпочався у країні 18 березня 2014 року, відповідно до указу президента № 303/2014 «Про часткову мобілізацію». Особливий період діє досі, як пише ArmyInform із посиланням на постанову Верховного суду. На час цього періоду військові, зокрема, звільняються від відсотків за користування кредитами.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.