У поліції розповіли, хто найчастіше в Україні купує зброю

Новини, Політика, Суспільство

Зброю переважно купляють ті українці, які вже мають на це дозвіл та мають одну — дві одиниці.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив заступник голови Нацполіції (НПУ) Олександр Фацевич, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

“Так, люди купляють. Але частіше зброю купляють ті, які вже мають зброю. Я б не сказав, що громадяни України, які раніше не мали, постійно отримують дозволи на зброю, я б не сказав, що збільшилася кількість людей, які не мали ніколи зброї (та придбали її – ред.). Взагалі переважно люди купляють зброю ті, які вже мають дозвіл, мають одну чи дві або більше одиниць. Доозброюються люди”, – сказав Фацевич.

Щоб отримати дозвіл на придбання зброї, нагадав заступник голови Нацполіції, необхідно пройти певну процедуру: написати заяву у поліцію, до якої долучити пакет документів, пройти навчання. Після отримання дозволу та придбання зброї, її необхідно зареєструвати за місцем проживання, аби правоохоронці тримали на контролі.

“Люди купляють або спортивну, або мисливську зброю. І повний пакет документів, і спецперевірку, і навчання людина проходить”, – сказав він, зазначивши, що, наприклад, контроль НПУ за обігом в тому числі мисливської зброї обов’язковий, адже із нею по вулиці просто так не можна ходити.

Він додав, що купівля зброї без перевірки — це вже кримінальна відповідальність. “Ми постійно вилучаємо зброю в рамках інших проваджень, заходів та слідчих дій і так далі. В основному вилучаємо під час перевірок, або на сході країни, в тому числі у схронах. Але зараз сказати, що збільшилася кількість виявленої зброї, то зрозуміло, що збільшилася, у нас зменшилася кількість правопорушень вчинених, там крадіжок, грабунків, а виявлення наркотиків та зброї збільшилася, тому що більше проводиться перевірок”, – сказав Фацевич.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Олексій Резніков, відповідаючи на питання журналістів про те, чи розглядається у рамках всеохоплюючої оборони можливість легалізації зброї заявив, що в Україні необхідно прийняти закон, який би регулював обіг зброї. За його словами, зброя повинна бути легалізована і люди повинні мати право на її зберігання.

Деякі ЗМІ нещодавно писали про те, що тлі зростання російської агресії українці активно купують зброю.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.