“Чи на колінах до мера йти, чи шапку скидати”. Франківці просять міськраду відремонтувати їхній двір (відео)

Економіка, Новини, Суспільство

В Івано-Франківську у дворі на вулиці Коновальця, 34 замість асфальту чи бруківки – ями, частини дитячого майданчика розвалюються, а від лавочки залишився лише каркас.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Цей двір не потрапив до 18 тих, які міська рада планує відремонтувати у 2022 році.

Про те, на які труднощі натрапляють мешканці двору і чи планує міська влада розв’язувати проблему, – читайте у матеріалі.

Коли дощить, розповідає житель будинку на вулиці Коновальця, 34 Нестор Мельникович, тут постійно утворюються калюжі. Щоб вийти з двору, доводиться обходити їх через дитячий майданчик.

“Неможливо пройти, чесне слово. Каналізація тут є, але вона не працює – забита. Подивіться, яка дорога сюди. І ніхто нічого не робить”, – каже Нестор Мельникович.

Наталія Мельникович розповідає, що живе тут з чоловіком із 1972 року. Жінка пригадує, колись це був зразковий двір, охайний, всюди цвіли квіти.

"Чи на колінах до мера йти, чи шапку скидати". Франківці просять відремонтувати їхній двірФото: Суспільне Карпати

Нестор і Наталія Мельниковичі пригадують, що у 1972 році це був зразковий двір

“Відтоді ніхто “не переломив і соломинки”, ніхто не проводив ніяких робіт. Колись завозили якийсь асфальт, а тепер — “безодня” постійно”, — говорить Наталія Мельникович.

Зараз цього двору в переліку тих, які відремонтують цьогоріч, немає. Подружжя Мельниковичів розповідає, що неодноразово зверталося до народної депутатки Оксани Савчук та міського голови Руслана Марцінківа. Досі результату немає.

"Чи на колінах до мера йти, чи шапку скидати". Франківці просять відремонтувати їхній двірФото: Суспільне Карпати

Замість асфальту чи бруківки – ями

“І я вже не знаю, куди йти, як до нього вже йти – чи на колінах, чи шапку скидати”, – каже Наталія Мельникович.

Двір на вулиці Хіміків, 6 міськвиконком планує відремонтувати цього року. Щоб облаштувати територію, житель будинку Микола Зварич два роки тому почав висаджувати дерева. Сьогодні тут ростуть 14 дерев, які посадив чоловік.

"Чи на колінах до мера йти, чи шапку скидати". Франківці просять відремонтувати їхній двірФото: Суспільне Карпати

Микола Зварич два роки тому почав висаджувати у дворі дерева

“Вишня, сливка, яблуня. Не буде мене – буде комусь”, – розповідає чоловік.

Микола Зварич змайстрував огорожу з шин, щоб сюди не заїжджали автомобілі й не ламали дерева, а також – щоб територія залишалася озелененою. Чоловік розповідає, хотів би, щоб двір відремонтували, зокрема проїзд, який повністю в ямах. З його слів, автомобілі, щоб оминути затори, часто проїжджають через цей двір.

“Вже все навколо знищили, болото постійно. Тут завжди забита каналізація, згори все тече, а тут – калюжа велика”, – пояснює Микола Зварич.

"Чи на колінах до мера йти, чи шапку скидати". Франківці просять відремонтувати їхній двірФото: Суспільне Карпати

У всіх дворах, які потребують ремонту, проводитимуть майже однакові роботи

В Івано-Франківську у 2022 році планують відремонтувати 18 дворів. Їх обирали з півтори сотні звернень жителів міста. Про це Суспільному розповів директор департаменту благоустрою міської ради Ігор Сенчук. З його слів, вартість ремонтних робіт в одному дворі коливається від 180 тис. грн до 3 млн грн.

Ігор Сенчук додав, що кількість дворів, які планують відремонтувати у 2022 році, може збільшитися. На початку 2021 року в департаменті вирішили зробити ремонт в 15 дворах, а впродовж року полагодили 30.

Перед тим, як вирішити, де проводитимуть ремонтні роботи, працівники департаменту розглянули 150 звернень. Серед всіх обрали двори, які перебувають у найгіршому стані.

"Чи на колінах до мера йти, чи шапку скидати". Франківці просять відремонтувати їхній двірФото: Суспільне Карпати

Для ремонту обрали двори, які перебувають у найгіршому стані

Всюди проводитимуть майже однакові роботи, каже Ігор Сенчук.

“Робимо проїзд, пішохідні доріжки, облаштовуємо місця для паркування машин, проводимо озеленення, встановлюємо лавки. Ми зустрічаємося з мешканцями кожного двору, вислуховуємо їхні побажання”, — розповів директор департаменту благоустрою.

Зараз працівники департаменту виготовляють необхідні документи, далі оголошуватимуть тендери й розпочинатимуть ремонтні роботи.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.