“Лише слова не мають смерті”: сьогодні – сьома річниця загибелі легендарного та неповторного Андрія Кузьменка (відео+фото)

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство

Сьогодні, 2 лютого, минає сім років з дня трагічної аварії, яка забрала життя легендарного Кузьми Скрябіна. Він продовжує жити в наших серцях, в музиці, книжках та фільмах.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Кузьменко народився у 1968 році у місті Самбір Львівської області. Його мама – вчителька музики, а батько – інженер. Наприкінці 80-х він створив групу Скрябін, з якою пов’язав усе своє життя. Також він часто виступав у ролі радіо- та телеведучого. 2006 року він видав книгу Я, Побєда і Берлін, яка потім ще не раз перевидавалася.

Попри те, що Кузьма не з нами вже сім років, його спадщина продовжує жити. Про нього пам’ятають, як про одного з найкращих українців, його пісні знаходять друге життя в репертуарі інших артистів, а за мотивами повісті Я, Побєда і Берлін ось-ось вийде фільм.

Андрій Кузьменко – оптиміст, який вмів відчувати біль інших. Таким Кузьму знають не лише рідні та друзі, але й прихильники. Він співав про те, що хвилює всіх, вміло використовуючи у текстах пісень народну мову і жартивливі фрази.

Не стало Андрія Кузьменка 2 лютого 2015 року. Згідно з офіційною версією, близько 8:20 (за твердженням концертного техніка гурту «Скрябін» Ю. Лисяка це сталося близько 7:00; за даними слідства, про які повідомила UkrMedia, виклик на підстанції швидкої медичної допомоги був зафіксований о 6:54) загинув у автокатастрофі біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області.

А це одне з останніх відео з мобільного Андрія Кузьменка.

Співак, який не боявся говорити правду про політиків. Таким усі ми пам’ятаємо лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка.

«Панове президенти, є до вас розмова,
Бо ми давно не чули від вас правдиве слово.
І може я ніколи б не починав її
Та скажу вам відверто – причина у війні.

В яку ви цю країну всі разом погрузили
І щоб її не було – ви нічого не зробили.
Невже за стільки років ви достатньо не нажили,
Щоб заробляти гроші копаючи могили?

Панове президенти, є до вас питання:
Чому ви всі живете, як голубці в сметані?
Тоді, коли всі люди скидаються солдатам
Копійками, які ви ще в них не встигли відібрати.

Чому ви не пошлете на війну своїх синів,
Ні внуків, ні племінників, самих вас там не видно?
Зате на смерть кидаєте чужих чоловіків?..
Скажіть мені, невже це виглядає справедливо»

(с) Кузьма Скрябін

На День Незалежності 24 серпня 2021 року під час концерту ДНК нації на НСК Олімпійський Кузьма був із нами. Творцям шоу вдалося хоча б на три хвилини оживити Андрія за допомогою технологій віртуальної реальності.

На екрані артист з’явився у білій сорочці. Зал в унісон підспівував Скрябіну його легендарний хіт Люди як кораблі. На стадіоні глядачі і співали разом із Кузьмою, і плакали, і раділи моменту його виступу.

Loading video

До речі, саме на пісню Люди як кораблі гурт Антитіла зробив кавер. Колектив виконував цей трек під час концертів, присвячених пам’яті Кузьми у Києві та Львові.

У 2022 році на великі екрани вийде пригодницька комедія Я, Побєда і Берлін, знята за мотивами повісті Кузьми.

На початку 90-х музикантам-початківцям випадає нагода обміняти старезну машину на шестисотий мерс. Кузьма (Іван Бліндар) та його друг Бард (Володимир Гева) вирушають до Берліна. До Німеччини вони їхали на ледь живій Побєді. Ба більше, у хлопців лише три дні до концерту, тож треба поспішати.

Режисером картини стала Ольга Ряшина (Секс і нічого особистого). Це не біографічний фільм, а все-таки художній. Знімали його у Львові, Києві та Берліні.

Loading video

Для фільму багато українських артистів записали кавери на треки Кузьми. Зокрема, Дмитро Монатик, Без обмежень, Dzidzio.

Loading video

Також по всій Україні ім’ям Андрія Кузьменка називають сквери та вулиці, а також встановлюють пам’ятники. Так, у Луцьку, Києві та Хмельницькому є сквери імені Кузьми. Крім того, у Києві, Брюховичах, Фастові та Волновасі його ім’ям названі вулиці.

24 березня 2016 року Міжнародний астрономічний союз зареєстрував назву астероїда 291923 Kuzmaskryabin. А у 2018 році у Харкові з’явився мурал із зображенням Андрія.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ. Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.