Професору ІФНМУ присвоїли звання Заслуженого діяча науки і техніки України (фото)

Новини, Суспільство

Указом Президента України №27/2022 від 22 січня 2022 року завідувачу кафедри ортопедичної стоматології професору Зіновію Ожогану присвоєне почесне звання Заслужений діяч науки і техніки України.

Сьогодні Зіновій Ожоган є одним з провідних фахівців української стоматологічної науки. Він опублікував понад 500 наукових праць, отримав 75 патентів України та патентів на корисну модель, 5 раціоналізаторських пропозицій та інформаційних листів, є автором підручників і навчально-методичних посібників із ортопедичної стоматології.

Про це йдеться на сайті вишу, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Найвагомішими є наукові роботи по вивченню функції жування і стану жувального апарату при частковій втраті зубів, розробка знімних мостоподібних протезів із дискретним часом фіксації, розробка та обгрунтування застосування композицій склоіономерних цементів для фіксації протезів. Під керівництвом професора проводиться вивчення стану пародонту у хворих із частковими дефектами зубних рядів та розробка методів комплексного і ортопедичного лікування захворювань пародонту незнімними та знімними конструкціями зубних протезів, біомеханіки жувального апарату та стану скронево-нижньощелепного суглоба при різних видах дефектів зубних рядів, впроваджено нанотехнології у наукові дослідження, зокрема використано методику атомно-силової мікроскопії для вивчення поверхні твердих тканин зубів, різних груп фіксуючих цементів та сплавів металів.

Ряд наукових досліджень присвячені обґрунтуванню сучасних конструкцій зубних протезів із безметалової кераміки та на основі оксиду циркону, застосуванню 3D технологій (3D рентгендіагностика, 3D сканери) при плануванні і проведенні ортопедичного лікування сучасними естетичними конструкціями з опорою на природні зуби та дентальні імплантати, при патологічній стертості твердих тканин та зубощелепних деформаціях.

20210427medvin15

Зіновій Ожоган є головою оргкомітету Стоматологічних Форумів в Івано-Франківську. Ця традиційна подія об’єднує спеціалізованої стоматологічної виставки і міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології в стоматології» за період 2012-2021 років. З червня 2006 року і донині він є головою Правління Асоціації стоматологів Івано-Франківщини, член Правління і Координаційної Ради Асоціації Стоматологів України. З 2011 року — обласний експерт з спеціальності «Стоматологія» Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. З 2014 року — член експертної ради «Хірургічні хвороби» Департаменту атестації кадрів МОН України. З 2019 року — заступник Голови Галузевої експертної ради 22 «Охорона здоров’я» Національного агентства забезпечення якості вищої освіти. З листопада 2020 року — експерт МОЗ України за напрямом «Ортопедична стоматологія».

Зіновій Ожоган є членом спеціалізованих вчених рад із захистів дисертаційних робіт при Івано-Франківському національному медичному університеті. Член редколегій наукових фахових журналів «Галицький Лікарський Вісник», «Art of Medicine», «Сучасна стоматологія».

Нагороджений грамотою Голови Івано-Франківської ОДА і Голови обласної Ради (2017), Почесною відзнакою «За досягнення в розвитку стоматології України» і грамотою Асоціації Стоматологів України (2018), нагородою Асоціації Стоматологів України в галузі ортопедичної стоматології ім. С.Й. Криштаба (2018).

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ. Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.