Майже 40% мешканців західних регіонів вірять, що існує реальна загроза нападу Росії

Новини, Політика, Суспільство

Нарощування кількості російських військ біля кордонів України — це торг з боку Росії з тим, щоб країни НАТО гарантували невступ України до Альянсу.

Про це свідчать результати дослідження, яке презентує Український інститут майбутнього, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ .

Так вважають 37% опитаних мешканців західних регіонів.

Водночас 37% мешканців західних областей вірять у те, що існує реальна та серйозна загроза нападу Росії чи введення російськи

х військ на територію України.

Ще 7% опитаних стверджують, що реальної загрози не існує, 5% кажуть, що ніякої загрози немає, але є результат інформаційної політики з боку української влади та мас-медіа, а 1% опитаних — що це результат інформаційної політики з боку західних партнерів.

Також 10% не мають однозначної думки з цього питання, а 5% важко відповісти на це питання.

Зазначимо, що результати опитування, яке опублікувала компанія Gradus свідчать, що 49% мешканців західних регіонів сприймають накопичення російських військ на кордоні з Україною як реальну загрозу вторгнення на територію України зимою-весною 2022 року.

Крім того, у разі здійснення збройної інтервенції з боку Росії, 60,5% мешканців західних областей чинитимуть опір при російській збройній інтервенції у їхній населений пункт.

Так, 39,7% мешканців Заходу готові чинити збройний опір, а 28,6% опитаних готові опиратися шляхом участі в акціях громадянського опору — таких, як демонстрації, протести, марші, бойкоти, страйки, громадянська непокора. Водночас 8,8% мешканців західних областей у разі російської збройної інтервенції готові виїхати у більш безпечний регіон України, а 9,6% — за кордон.

Заразом брати участь у будь-яких акціях масового протесту готові лише 30,2% опитаних мешканців західних регіонів.

Додамо, що щодо регіональних відмінностей за окремими видами акцій протесту, найменше тих, хто готовий брати участь у виборчій компанії у Східному та Західному регіонах (12,7% та 15,1% відповідно).

Крім цього, лише 21% мешканців західних областей готовий особисто взяти участь в територіальній обороні України.

Готові це зробити 32% українців. При цьому серед чоловіків ця готовність є вищою: 49% з них відповідають ствердно, а серед жінок таких 18%. За регіональною ознакою порівняно більшу готовність доєднатися до територіальної оборони демонструють жителі західних та центральних областей — відповідно 36% та 37%.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ. Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.