Військовий облік для жінок: кого стосується, як записатися та чи будуть штрафи

Новини, Політика, Суспільство
У грудні військовий облік для жінок став топтемою дискусій. 21 січня Міністерство оборони України розробило нову редакцію наказу щодо військового обліку.
Її вже надіслали на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.
Що важливо про це знати просто зараз ㅡ пояснює hromadske, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

1

Що таке військовий облік?
Військовий облік проводиться для планування комплектування Збройних сил України та інших законних військових формувань. Він поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Згідно зі змінами у Законі про військову службу в Україні від 30 березня 2021 року, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з військово-обліковою, та придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, мають стати на військовий облік військовозобов’язаних.

2

Хто такі військовозобов’язані?
Військовозобов’язані ㅡ це люди, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

3

То жінок призиватимуть на військову службу?
Взяття на військовий облік ㅡ це не призов на службу. Та все ж жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу у воєнний час. У мирний час ㅡ тільки добровільно, тобто за контрактом.

Коли облік запрацює повноцінно, жінкам за потребою пропонуватимуть брати участь у зборах чи тренуваннях.

4

Хто має стати на облік?
Усі жінки віком від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію з визначеного переліку.

Спершу у наказі Міноборони вказали 35 фахових напрямків, кожен із яких представляє десятки окремих спеціальностей. Так, у переліку були лікарі, програмісти, юристи та водії, а також, здавалося б, доволі далекі від військової сфери професії — фотографи, бібліотекарі та фахівці у галузі страхування.

Але після петиції про скасування військового обліку для жінок президент Володимир Зеленський закликав Міноборони відредагувати список професій.

Новий, значно скорочений варіант об’єднує 14 спеціальностей та 6 професій. Йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо. Остаточний перелік затвердять після погодження від МВС, СБУ та розвідки. Однак Генштаб ЗСУ зможе в разі потреби вносити зміни до переліку.

5

Спеціальність визначається тільки за дипломом?
Ні, військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці: досвідом роботи та КВЕДами фізичної особи-підприємця. Остаточно приналежність до військово-облікової спеціальності визначається у територіальному центрі комплектування.

6

А як бути вагітним та з маленькими дітьми?
Вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми також мають стати на військовий облік. Як і у випадку чоловіків, у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки для жінок враховуватиметься стан здоров’я людини та її сімейні обставини.

7

Що буде за порушення вимог?
Стати на військовий облік потрібно до кінця 2022 року. Це можна зробити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації місця проживання.

Усі підприємства, установи та організації незалежно від форм власності мають вести облік військовозобов’язаних.

У Міноборони наголошують, що до кінця 2022 року притягувати до відповідальності тих, хто не став на облік, не будуть. Після цього мали б запрацювати штрафи: для громадян ㅡ від 850 до 1 700 гривень, для керівників підприємств – від 5 100 до 8 500 гривень.

Та міністр оборони Олексій Резніков оголосив, що жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок, які вперше стають на облік як військовозобов’язані.

8

То як стати на облік?
Цей процес подібний до того, який проходять чоловіки. Потрібно написати заяву про взяття на військовий облік, а також зібрати пакет документів: копії та оригінали паспорта та ідентифікаційного коду, свідоцтв про шлюб, народження дітей, про закінчення навчального закладу, довідку з роботи із зазначенням спеціальності, за якою ви працюєте, та фотокартки (3х4).

Після цього у центрі комплектування ухвалять рішення, чи підлягаєте ви військовому обліку. Якщо так ㅡ вас направлять на проходження медкомісії.

Зібраний пакет документів та висновок військово-лікарської комісії необхідно надати до центру комплектування за місцем реєстрації.

У Міноборони анонсували переведення всіх можливих процесів в онлайн: «Процес запущено». Та коли вдасться отримати послуги дистанційно ㅡ поки не відомо.

Якщо Ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися, разом ми збудуємо Європу в Україні!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.