Посольство України під Тегераном відкрило Алею пам’яті жертв рейсу PS752 (фото)

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство

Посольство України в Ірані в другу річницю катастрофи українського літака урочисто відкрило поблизу Тегерану Алею пам’яті жертв рейсу PS752, на якій було висаджено 176 дерев у пам’ять про всіх загиблих у трагедії.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Укрінформ.

«Під Тегераном, у дуже мальовничій місцевості Лавасан, було висаджено 176 шовковиць у пам’ять про всіх загиблих у авіатрощі. Сьогодні ми офіційно відкрили цю Алею і встановили 11 пам’ятних знаків з портретами загиблих в авіакатастрофі наших співвітчизників», – сказав посол.

Він розповів, що ця ідея посольства була втілена за підтримки членів сімей іранських жертв катастрофи, з якими українські дипломати підтримують постійний контакт, та компанії, яка займається озелененням Тегерану. Закласти Алею пам’яті саме в Лавасані запропонували члени сімей загиблих у катастрофі іранців , які проживають поблизу цього мальовничого місця. Весною тут планують висадити чорнобривці й прокласти спеціальні доріжки.

Бурдиляк також поінформував, що співробітники посольства разом із сім’ями взяли участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих на місці падіння “Боїнгу”.

За його словами, цьогоріч місце трагедії відвідала значна кількість іранців, а місцева влада організувала символічну церемонію вшанування загиблих: у небі кружляв гелікоптер, з якого на землю падали квіти.

Посол України повідомив, що на місці авіатрощі планується встановити пам’ятний камінь, а невдовзі створити меморіал.

Як повідомлялося, 8 січня 2022 року виповнюється друга річниця, як у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ). Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн – Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – 11 українців (9 членів екіпажу і 2 пасажири).

Іранська влада тоді після кількох днів заперечень, визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року присвоїв звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу рейсу PS752.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року заявив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737 компанії «Міжнародні авіалінії України», що сталася під Тегераном 8 січня 2020 року.

Із кінця липня у Києві тривали переговори щодо компенсацій за збиття Іраном літака PS752. Зрештою 30 грудня уряд Ірану ухвалив рішення про виплату компенсації в розмірі 150 тис. дол. кожній родині загиблих під час аварії.

Крім того, Іран передав Україні фінальний технічний звіт про катастрофу пасажирського літака МАУ під Тегераном.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.