Для частини ФОПів стали обов’язковими касові апарати

Економіка, Новини, Політика, Суспільство

Вимога про касові апарати для підприємців, які сплачують єдиний податок, почали діяти із 1 січня 2022 року.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Epravda.

Відтепер касові апарати (реєстратори розрахункових операцій, РРО) повинні мати всі ФОПи 2-4 груп на єдиному податку незалежно від обороту і сфери діяльності. До цих категорій відноситься малий бізнес у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

РРО обов’язковий для розрахунків готівкою і банківською карткою, у тому числі через системи LidPay, Portmone, iPay, Приват24, Monobank, Ощад 24/7. Якщо ж покупець сплачує через банківський переказ на розрахунковий рахунок (тобто без еквайрингу), через касу банку або термінал, потреби у касовому апараті немає.

​​Також до РРО не вносяться неторгові операції з готівкою або картками – наприклад, виплата зарплати.

Вимога про касові апарати взагалі не стосується ФОП 1-ї групи: підприємці цієї категорії – виключно фізичні особи, які не мають найманих робітників, займаються роздрібною торгівлею на ринках або надають побутові послуги.

РРО також не застосовуватимуться в селах, лише для підакцизної продукції.

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ КАСОВИЙ АПАРАТ

Підприємці можуть використовувати два види РРО: апаратний і програмний.

Апаратний РРО – це пристрій. Якщо підприємець обирає цей варіант, він повинен купити апарат за свої кошти.

Програмний РРО – це програма, яку можна встановити на смартфон, ноутбук чи планшет. Державна податкова служба України створила безкоштовне програмне забезпечення, яке перетворює будь-який ґаджет з Windows або Android на програмний РРО.

Після того, як підприємець завантажить програму та встановить на свій пристрій, йому потрібно буде зареєструвати свій програмний РРО через електронний сервіс «Єдине вікно подання звітності».

Щоб зареєструвати апартний РРО, потрібно звернутися до податкового органу за місцем обліку. Це можна зробити як у паперовому, так і в електронному вигляді.

ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ КАСОВИЙ АПАРАТ

Касовий апарат потрібен для того, щоб вносити до його пам’яті певну операцію і видавати покупцю документ про покупку.

Операція повинна бути розрахункова: це може бути продаж товарів чи послуг або повернення коштів покупцю. Тобто ​​до РРО не вносяться неторгові операції – наприклад, виплата зарплати.

РРО обов’язковий для розрахунків готівкою і банківською карткою, у тому числі через системи LidPay, Portmone, iPay, Приват24, Monobank, Ощад 24/7. Якщо ж покупець сплачує через банківський переказ на розрахунковий рахунок (тобто без еквайрингу), через касу банку або термінал, потреби у касовому апараті немає.

Підприємці, які мають право не застосовувати касовий апарат, все одно повинні надати покупцю за його вимогою чек, накладну або інший документ, що засвідчує покупку, в паперовій або електронній формі.

ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ КАСОВИЙ АПАРАТ ДЛЯ ДОСТАВКИ

Накладений платіж. Продавець повинен надати покупцю чек, незважаючи на те, що кошти на його рахунок зайдуть від посередника (наприклад, «Нової Пошти»). Потім, коли перевізник перерахує кошти продавцю, ніяких документів створювати не потрібно.

Оплата онлайн перед доставкою. Якщо перед доставкою покупець оплатив товар за банківськими реквізитами IBAN, NEQ або за рахунком-фактурою, проводити операцію через РРО не потрібно. Якщо платив за номером картки, потрібно застосовувати РРО.

ЯКІ БУДУТЬ ШТРАФИ

Штраф за першу не проведену через касовий апарат операцію – 100% від суми чека. За другу і наступні штрафуватимуть на 150% від суми чека.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.