Корупційний конкурс у медицині Прикарпаття. “Невпихуйте, невпихуєме”, – казав класик української політики Іван Плющ (відео+фото+документи)

Відео-новини, Здоров'я, Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

28 грудня близько 21.20 год. у Косівській ЦРЛ сталася трагедія, у реанімаційній палаті від вибуху кисневих концентраторів загинуло четверо пацієнтів.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ. 

Чи випадковою є ця трагедія і не повториться знову наприклад у КНП Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня обласної ради?

Не є таємницею, що усі 30 років незалежності медицину Прикарпаття лихоманило від корупційних скандалів, однак те що відбувається останніх пів року з моменту призначення на посаду голови Івано-Франківської ОДА докторині з державного управління, юристки пані Світлани Онищук не піддається жодній критиці.

Начебто пані з таким науковим ступенем, юридичними знаннями та досвідом мала би припинити корупцію та почати перетворення на які так довго чекають українці.

Однак сталося не так, як гадалося.

Подробиці у сюжеті- розслідуванні від Голос ІФ

Кілька місяців тому з порушеннями процедури на посаду керівника ДОЗ Івано-Франківської області був призначений Ігор Дмитренко за яким тягнеться низка корупційних скандалів.

До цього часу інформації про призначення керівника медицини області на офіційному сайті ОДА не має, про це 22 грудня на профільній комісії заявила депутатка Івано-Франківської обласної ради Наталія Дьоміна. Даний факт вказує на нелегітимність цього керівника.

Не встиг відгриміти сандал із паном Ігорем Дмитренком, як владою було ініційовано іншу завідомо корупційну схему з обрання директора КНП Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня обласної ради, де претендентами на посаду було два кандидата Микола Стовбан, який із порушенням закону більше ніж пів року виконував обов’язки генерального директора цієї медичної установи та Іванна Цідило – лікарка-дерматовенеролог вищої категорії, кандидатка медичних наук, заслужена лікарка України, доцентка, членкиня Європейської асоціації дерматовенерологів.

Комісію з обрання генерального директора «інфекційної лікарні» очолив заступник директора ДОЗ Івано-Франківської ОДА Володимир Дзьомбак. Запам’ятаймо друзі це прізвище. До комісії увійшло 9 членів, як і годиться при нинішній голові обрання пройшло у закритому режимі.

Дізнавшись про кандидатів на посаду директора «інфекційної лікарні» низка громадських організацій, які займаються медичною проблематикою області та ЗМІ занепокоїлися, адже достеменно відомо, що не так давно з ганьбою покинув посаду у ДОЗ області так, як не мав необхідного керівного стажу у 7 років. Але хіба це стримує його кума Ігоря Дмитренка? Що йому наказ МОЗ України №117 від 29.03.2002 щодо необхідності мати управлінський стаж якогось там Міністра охорони здоров’я?!

28 грудня відбулося чергове засідання Комісії на якому голова Володимир Дзьомбак зачитав її членам інформаційний запит газети Голос ІФ у якому журналісти просили перевірити наявну інформацію щодо відсутності необхідного керівного стажу у одного із кандидатів.

Один із членів Комісії, депутат Івано-Франківської обласної ради Любомир Слободян відмітив, що засідання необхідно відкласти з метою перевірки юридичним та кадровим департаментами ОДА наданої інформації та наголосив:

«До двох тижнів абсолютно достатньо, щоб фахові органи розібралися в цій ситуації, і ми ще встигнемо прийняти конкурсні пропозиції у відведений термін. Ми зобов’язані дочекатися висновку. Якщо є такі думки, то засідання треба припиняти. Це питання вже набуло розголосу», – сказав Любомир Слободян.

У підсумку після двох годин вдавання голови комісії та окремих її членів, що не зрозуміли законних вимог громадськості, журналістів та депутата вирішили звернулася до департаменту кадрової політики та юридичного департаменту, щоб отримати остаточну відповідь про наявність потрібного керівного стажу у Миколи Стовбана.

За це проголосувало 6 членів комісії, однак під час підрахунку голосів 2 її членів відкликали голоси та вирішили утриматись.

Після цього голова комісії Володимир Дзьомбак поставив на голосування питання щодо продовження засідання, яке набрало лишень 4 голоси з необхідних 5 для прийняття рішення. У подальшому без голосування з порушенням процедури члени комісії розійшлися на перерву.

Після перерви Комісія поспіхом, незважаючи ні на що заслухала доповіді обох кандидатів та оцінила конкурсантів балами, «підбивши» їхній підсумковий рейтинг.

За результатами оцінювань, більшу кількість балів від членів конкурсної Комісії отримав Микола Стовбан (23,11). В Іванни Цідило – 13,66 балів.

Тож у конкурсі на вакантну посаду генерального директора Івано-Франківської ОКІЛ нібито переміг Микола Стовбан.

Чому ж так поспішали члени комісії скоріше провести конкурс, задасте ви логічне питання.

А, поспішати  було чого, адже у ході журналістського розслідування стало відомо, що заступник директора ДОЗ ОДА Володимир Дзьомбак на посаду був призначений з істотними порушеннями, зокрема у нього не має сертифікату С-1, С-2 щодо вільного володіння українською мовою з не менше 70% правильних відповідей. Наявний у Володимира Дзьомбака сертифікат УМД № 00005348 вказує, що у цього чиновника середній рівень знань який не відповідає вимогам щодо призначення на керівну посаду.

Однак це тільки квіточки, адже Микола Стовбан та Ігор Дмитренко перебувають у дружніх стосунках, подейкують, що вони куми. А, от донька Володимира Дзьомбака – Наталія та дружина Миколи Стовбана – Ірина ведуть спільний бізнес і є засновниками та співвласниками ТОВ «Прикарпатський медичний центр» код ЄДРПОУ 43343603 з уставним капіталом у 1.000.000 грн., частками 30% кожна.

Отже, у директора ДОЗ Ігоря Дмитренка, заступника директора ДОЗ ОДА та голови комісії Володимиром Дзьомбака та виконувача обов’язків генерального директора КНП Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Миколи Стовбана наявний конфлікт інтересів, про який вони не повідомили, як це передбачено законодавством України.

Незважаючи на наявні порушення ніхто із цих друзів від участі у Конкурсі не відмовився, а отже у їхніх  діях вбачаються ознаки корупційного правопорушення, оцінку якому мають дати правоохоронні органи.

Таким чином Конкурс щодо обрання генерального директора КНП Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня є нелегітимним, а його результати підлягають скасуванню.

Чи скасує нелегітимний Конкурс голова ОДА, докториня з державного управління, фахова юристка Світлана Онищук? Думаю, що ні, адже йти на такі значні порушення та ще й перешкоджати законній професійній діяльності журналістів в приміщенні Івано-Франківської обласної адміністрації «дорого вартує»…

Проведена клопітка «робота» окремих членів комісії не підпадає під дію кримінального кодексу України так, як у нас нажаль відсутня колективна відповідальність, тому кожен глядач та читач має оцінити її самостійно.

Далі буде…

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

 

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.