Депутати Івано-Франківської облради ухвалили бюджет на 2022 рік (фото)

Новини, Суспільство

Бюджет Івано-Франківської області на 2022 рік становитиме 2 млрд 800 млн грн. Його ухвалили депутати на 11 сесії облради VIII демократичного скликання.

Як зміняться доходи та видатки області у порівнянні з минулим роком, з’ясовувала кореспондентка Суспільного, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Перед початком голосування за обласний бюджет на 2022 рік директорка департаменту фінансів облдержадміністрації Ірина Мацькевич доповіла про основні його показники. За її словами, власні доходи області (51% від загальної суми) становитимуть понад 1 млрд 462 млн грн. Це – приблизно на 233 млн грн більше, ніж минулого року. Ще 1 млрд 391 млн грн – це субвенції та дотації, які отримає область з держаного бюджету.

“Базова дотація — у розмірі 226 млн грн, додаткова дотація на здійснення переданих повноважень з видатків на утримання закладів охорони здоров’я — у розмірі 131,4 млн грн. Додаткова дотація з державного бюджету на проведення розрахунків за енергоносії — у розмірі 69,3 млн грн, освітня субвенція – 263 млн грн”, – сказала Ірина Мацькевич.

Депутати Івано-Франківської облради ухвалили бюджет на 2022 рікФото:

Директорка департаменту фінансів облдержадміністрації Ірина Мацькевич

На утримання та ремонт доріг місцевого значення, за словами Ірини Мацькевич, область отримає майже 580 млн грн субвенції з державного бюджету. Директорка департаменту фінансів облдержадміністрації розповіла, що видатки обласного бюджету у 2022 році становитимуть понад 2 млрд 800 млн грн. Це становить на понад 330 млн грн більше, ніж минулоріч.

Найбільше грошей з обласного бюджету спрямують на галузі освіти – 943 млн грн, охорони здоров’я – майже 288 млн грн, соціальної політики – майже 239 млн грн.

Депутати Івано-Франківської облради ухвалили бюджет на 2022 рікФото:

Опісля депутати облради висловили свої пропозиції та зауваження щодо видатків бюджету на наступний рік.

“Хочу сказати щодо необхідності передбачення видатків на обласну дитячу лікарню. Це питання обговорили на профільній комісії з питань промисловості та будівництва. Я сподіваюся на підтримку колег-депутатів за наявного фінансового ресурсу на ці видатки”, – сказала депутатка облради від партії “Платформа громад” Галина Карп.

“По тому, який ми бачимо бюджет, по відсотку спрямування грошей на захищені статті видатків у порівнянні з попереднім роком, по обсягу спрямування на програми ми бачимо, який він є. Я думаю, доведеться чесно визнати, що він – жалюгідний. Я дуже розраховую, що ми не будемо забирати гроші освітян із залишку освітньої субвенції, латати утворену дірку і робити це грошима, які могли б бути спрямовані на оплату праці”, – говорить депутат облради від ВО “Батьківщина” Олександр Левицький.

Директорка департаменту фінансів сказала, що обласний бюджет на наступний рік забезпечить усі захищені статті видатків.

“Обсяг грошей встановлений на виконання регіональних цільових програм. Можливо по одних програмах трохи зменшений обсяг грошей, десь — трохи збільшений. Але наступного року ми матимемо змогу вносити зміни до обласного бюджету, будемо, напевно, мати перевиконання, будемо мати залишки грошей на початку року. І ці гроші будемо спрямовувати на виконання цих програм, щоб вони повноцінно функціонували у 2022 році”, – сказала Ірина Мацькевич.

За словами кандидатки економічних наук Ольги Ємець, у бюджеті області на наступний рік є надто оптимістичний прогноз доходів, який може не справдитися.

“Усе сходиться: доходи, видатки, податкові надходження. Але є ризики, які пов’язані із глобальними тенденціями розвитку бізнесу, бо світова економіка прогнозує спад. Відповідно, цей спад можна накласти на державу загалом і на область. Щодо доходів бюджету, звичайно, що основне джерело доходів у всі роки відводиться податковим надходженням. Бізнес в умовах пандемії також піддався певній корективі, адже ділова активність підприємств зменшується. Тому потрібно бути насторожі показників щодо податкових надходжень”, – розповіла Ольга Ємець.

За проєкт рішення про обласний бюджет на 2022 рік проголосували 73 депутати із 76.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.