ТЕС Ахметова могла зливати миш’як у водосховище та намагалась приховати серйозну аварію – розслідування (відео+документи+фото)

Відео-новини, Кримінал, Новини, Суспільство

На Бурштинській ТЕС, яка розташована в Івано-Франківській області й належить ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, у листопаді цього року як мінімум тричі виникали аварійні ситуації. І якщо про деякі з них — розгерметизацію енергоблоку та пожежу — повідомили відкрито, то аварію на початку місяця намагалися приховати.

Про це йдеться у спільному розслідуванні програми “Схеми” та громадської організації “Центр протидії корупції”, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ .

Так, на початку листопада у соцмережах мешканці Бурштина, неподалік якого розташована ТЕС Ахметова, почали писали про аварію з розливом речовини, однак якийсь час електростанція воліла не інформувати про це мешканців. На ситуацію відреагували лише після втручання журналістів. При цьому на територію електростанції керівництво відмовилося пускати Державну екологічну інспекцію. Це і спонукало журналістів з’ясувати, що насправді розлилося на території Бурштинської ТЕС.

Місце аварії вдалося зняти з коптера — на зафіксованих кадрах видно, що невідомою темною рідиною затоплено близько 10 гектарів території електростанції.

Наслідки аварії на ТЕС Ахметова
Наслідки аварії на ТЕС Ахметова

Як стверджують експерти, які переглянули відео с місця подій, ймовірно йдеться про розрив золошлакопроводу, яким під тиском води з ТЕС мають відкачувати небезпечні відходи на спеціальні відвали.

Там часом незалежна хімічна експертиза знаходить у рідині з місця затоплення перевищення допустимої норми токсичного елементу – миш’яку. І судячи з кадрів, миш’як відкачували прямо у водосховище, яке впадає у Дністер.

Висновки експертизи
Висновки експертизи

Варто зазначити, що на електростанції у Бурштині спочатку повідомляли про проблеми з котлами, у зв’язку з чим вимикали енергоблоки, однак потім ці повідомлення зникли з Facebook-сторінки ТЕС. А вже за тиждень, 7 листопада, на станції повідомили про «прорив колектора промислових стічних вод на території колишньої пожежної частини». Цю версію і далі продовжують висувати як основну навіть попри те, що експерти знайшли у водах миш’як.

Зокрема, пресслужба ДТЕК заявила, що сказане у розслідуванні є лише припущенням і вони зовсім не відповідають дійсності.

“У своїх відповідях ми неодноразово наголошували на тому, що порив колектора промливневих вод немає нічого спільного із золошлакопроводами, які не знаходяться на даній ділянці. Відтак забруднення підтопленої води відходами апріорі не могли мати місце”, — йдеться у повідомленні компанії.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.