Суд прийняв рішення на користь мешканки Косівщини, яка не хоче отримати ID-паспорт

Кримінал, Новини, Суспільство

Івано-Франківський окружний адміністративний суд задовольнив позов мешканки Косівського району, якій відмовили у наданні адміністративної послуги по вклеюванню нової фотокартки до паспорта громадянина України зразка 1994 року.

Про це передає щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на повідомлення пресслужби Івано-Франківського окружного адміністративного суду.

Як значиться у матеріалах справи,  прикарпатка не надала згоду на збір та обробку своїх персональних даних та категорично проти передачі будь-яких даних про себе до ЄДДР, формування стосовно неї УНЗР (будь-яких інших ідентифікаторів: цифрових, штрихкодових, QR-кодових, біометричних тощо.), а також проти використання щодо неї будь-яких засобів ЄДДР.

Втім, відповідач відмовив у вклеюванні нової фотографії до паспорта-книжечки, вказавши, що позивач пропустила місячний термін для звернення.

“Чинним законодавством України передбачено вклеювання до паспорта у вигляді паспортної книжечки нових фотокарток при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку, при цьому, громадянам необхідно подати паспорт і дві фотокартки не пізніш як через місяць після досягнення відповідного віку”, – зазначається у рішенні суду.

Суд також враховує, що чинним законодавством України все ж передбачена можливість вклеювання фотокартки до паспорта у формі книжечки після спливу тридцятиденного строку:

“За вказане порушення позивач може бути притягнута до адміністративної відповідальності, однак, не може бути позбавлена права на подальше використання паспорта саме у формі книжечки, за умови вклеювання нової фотокартки.”

У рішенні суду також зазначається:

“Позбавлення особи можливості отримання паспорта у традиційній формі – у вигляді книжечки, і спричинені цим побоювання окремої суспільної групи, що отримання паспорта у вигляді ID-картки може спричинити шкоду приватному життю, становить втручання держави, яке не було необхідним у демократичному суспільстві.”

Додамо, що рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.