Як українці будуть рахувати газ в кіловат-годинах: роз’яснення експерта

Економіка, Новини

З 1 травня 2022 року українцям доведеться рахувати спожитий природний газ не в кубометрах, а в кіловат-годинах.

Як працюватиме нова система обчислення газу, розповів перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов в інтерв’ю  “Фактам“, повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, в Україні та країнах Європейського союзу діють різні підходи до обліку природного газу. В Україні облік ведеться у кубічних метрах, а в країнах ЄС — в одиницях енергії. Через це виникають адміністративні труднощі під час оформлення імпортованого природного газу з країн ЄС або його закачування в газосховища у режимі митного складу.

Як пояснює експерт, за цією системою вимірювання вираховується кількість тепла, яке виділяється під час повного згоряння певного обсягу природного газу. Формула, за якою буде розраховуватися обсяг спожитої енергії: обсяг спожитого палива в кубах помножуємо на середній показник по місяцю найвищої температури згоряння та множимо на ціну постачальника.

Наприклад, за ціни 1 кубометра газу 7,99 грн вартість 1 кіловат-години дорівнюватиме 0,7537 грн, за умов, коли вища температура згоряння на маршруті становить 10,6.

«Наші обчислювальні прилади розраховані на кубометри. Перевести Україну на лічильники, які рахують газ в енергоодиницях, справа малореальна. Згідно з Законом „Про забезпечення комерційного обліку природного газу“, встановлення й підключення газових лічильників в Україні потрібно завершити 1 січня 2023 року. Йшлося про прилади, розраховані на кубометри. І от, уявіть, що тепер всі проведені роботи доведеться розпочати знову — демонтувати лічильники старого зразку та встановити нові», — каже Нацвін-Степанов.

За його словами для населення вигідніше облік газу в енергетичних одиницях.

«Адже із введенням нових правил споживач платитиме тільки за ту кількість енергії, яку він отримує. Тож ті, хто проживає в регіонах із блакитним паливом нижчої якості, платитимуть менше», — наголошує експерт.

Крім того, при переході на таку систему обчислення і газ, і електрика будуть вираховуватися в одній енергоодиниці. Тож споживач зможе порівняти та обрати, чим йому вигідніше опалювати свою домівку.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.